Доступність посилання

ТОП новини

21 вересня – що очікувати в цей день і що було в історії


Позаштатний журналіст, фрілансер Української служби Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владислав Єсипенко в залі підконтрольного Росії Сімферопольського районного суду, 15 липня 2021 року
Позаштатний журналіст, фрілансер Української служби Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владислав Єсипенко в залі підконтрольного Росії Сімферопольського районного суду, 15 липня 2021 року

Які події очікуються?

  • Суд в окупованому Росією українському Криму продовжить розгляд справи позаштатного журналіста, фрілансера Української служби Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владислава Єсипенка, затриманого співробітниками ФСБ Росії за звинуваченням в зборі інформації «в інтересах спецслужб України», а також у зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою». Покарання, передбачене за обома статтями, – від 12 до 18 років позбавлення волі. Єсипенко заперечує провину й стверджує, що оприлюднені російськими силовиками «свідчення» були отримані під тортурами.
  • Президент США Джо Байден виступить з промовою у перший день загальних дебатів 76-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.
  • Вірменія святкує 30-річчя незалежності.
  • Згідно з класифікацією ООН, 21 вересня – Міжнародний день миру.

Цей день в історії

  • 1917 року в Києві почав роботу З’їзд поневолених народів Росії, скликаний за ініціативою Української Центральної Ради. В його роботі взяли участь 92 представники різних національностей, які проживали на території імперії. З’їзд ухвалив постанову «Про федеративний устрій Російської держави», в якій засудив надмірну централізацію влади і постановив скликати Установчі збори для встановлення національних автономій. Керівником Ради народів, – постійно діючого органу з’їзду, – було обрано Михайла Грушевського.
  • 1938 року потужний ураган зруйнував населені пункти на півночі Атлантичного узбережжя США і став причиною загибелі понад 600 осіб.
  • 1947 року народився американський письменник Стівен Кінг, автор бестселерів у жанрах фентезі, трилер та містика.
Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG