Доступність посилання

ТОП новини

Форум російських опозиціонерів провели у передмісті Львова: реакції


У передмісті Львова представники російської опозиції провели другий форум, 21-23 травня 2024 року
У передмісті Львова представники російської опозиції провели другий форум, 21-23 травня 2024 року

ЛЬВІВ – Форум російської опозиції у передмісті Львова посеред широкомасштабної війни, на тлі наступу російської армії і жорстоких обстрілів Харкова. З одного боку це виглядає як заперечення кремлівських наративів про переслідування російськомовних в Україні, а з іншого – обставини і сам факт проведення такого зібрання багатьох обурив.

Мер Львова Андрій Садовий 23 травня, вже після завершення цього заходу, повідомив, що він нічого не знав про його проведення і навіть звернувся за поясненням до правоохоронних органів.

Це вдруге представники російської опозиції, як вона себе називає, проводять своє зібрання в Україні. 17 березня такий форум пройшов у Києві.

Зібрання у передмісті Львова вже отримало назву Львівський форум.

Чому саме Львів обрали для зустрічі російські політики? Як реагують львів’яни?

Жваве обговорення у соцмережах і численні здогадки довкола проведення Форуму представників російської опозиції у Львові лише підтверджують той факт, що зібрання планувалося і проводилося в умовах секретності, під посиленими заходами безпеки, які забезпечували силовики з Києва.

Про зібрання стало відомо 23 травня з соціальних мереж учасників, коли вони вже покинули територію України.

За інформацією Радіо Свобода, основні заходи на форумі відбулися 22 травня. Учасники прибули в Україну у переддень, а 23 травня провели брифінг для обраних ними журналістів. У цей же ж день і перетнули український кордон.

У другому форумі представників російської опозиції взяли участь, зокрема, російський політик, колишній депутат Держдуми Російської Федерації (2007-2016) Ілля Пономарьов, російський адвокат Марк Фейґін, колишній депутат Держдуми РФ (1994-1995 років), лютеранський священник з Сибіру Павло Заякін, російська політикиня, екоактивістка Євгенія Чірікова, російський військовий, командир Легіону «Свобода России» і речник Максиміліан Андронніков (псевдо «Цезар») та інші військові легіону. Михайло Ходорковський, колишній голова колишньої російської нафтової компанії «ЮКОС» не приїхав, але брав участь у розмові онлайн.

Російський опозиційний політик Ілля Пономарьов розповів Радіо Свобода, що Форум російської опозиції на підтримку України організований фондом «24.02». Його створили жінки бійців Легіону «Свобода России», серед яких є і вдови. Участь взяли близько 40 осіб.

Російським опозиціонерам дозволили провести зібрання у готелі, що належить родині львівського підприємця Григорія Козловського.

Від України у форумі взяли участь радник Офісу президента Михайло Подоляк, політтехнолог і народний депутат від «Слуги народу» Олег Дунда.

І Подоляк, і Дунда заявили Радіо Свобода, що перебували на форумі у якості гостей. А організацією цього заходу займалось безпосередньо Головне розвідувальне управління Міноборони України (ГУР).

Як інформують учасники форуму, які називали себе «представниками різних соціальних, політичних і військових ініціатив, об'єднань, груп громадян Росії»:

«напередодні Глобального саміту миру у Швейцарії висловлюємо підтримку Формулі миру, запропонованій Президентом України Володимиром Зеленським. Наголошуємо, що припинення війни та створення стабільного миру і безпеки в Європі, а також покарання військових злочинців та справедливе відшкодування шкоди, завданої Україні військовими діями, неможливі без зміни влади та демократичної реорганізації Росії.

«Підтвердження тези меморандуму, ухваленого на I Форумі 17 березня цього року, зверніть увагу: підтримка російських добровольців і партизанських угруповань, які борються проти путінського режиму зі зброєю в руках, має бути пріоритетом у роботі всіх груп і фракцій російської опозиції в період війни РФ проти України».

Але серед російських політиків, які називають себе опозиціонерами, немає однієї чіткої позиції.

Днями Михайло Ходорковський своє заявою, що «Захід і Україна, фактично, програли війну Росії» спричинив хвилю критику серед українців.

Немає порозуміння між всіма російськими командирами-добровольцями. На боці України воюють добровольчі формування легіон «Свобода России», «Русский добровольческий корпус» і «Сибірський батальон», які складаються переважно з росіян. Цього року бійці цих груп проводили рейди на прикордонних з Україною територіях Росії. Навколо цього була піднята інормаційна хвиля. Про те , чи були конретні досягнення наразі невідомо. Але Російська влада оголосила легіони «Свобода России» і «Русский добровольческий корпус» терористичними організаціями.

А де Юлія Навальна?

Чому не всі представники російської опозиції взяли участь у форумі на Львівщині, зокрема Юлія Навальна? На це запитання Радіо Свобода Ілля Пономарьов відповів:

Ця тусня займає антиукраїнську позицію
Ілья Пономарьов

«Ця тусня займає антиукраїнську позицію, а нам потрібні однодумці. Навіть серед тих, хто був на форумі, є інше ставлення. Наприклад, Ходорковський не вірить у перспективи силового опору і вважає, що треба створювати і розвивати громадянський опір, а не насильницький, всередині Росії. Я, особисто, сфокусований на тому, щоб допомагати озброєній частині російської опозиції, партизанському руху, добровольцям на фронті. Легіон «Свобода России» розташований на двох ділянках фронту в Україні», – каже Ілля Пономарьов.

Форуму представники російської опозиції дали назву «львівський», але чому саме у цьому регіоні України зібрались росіяни, а не, для прикладу, за кордоном чи в іншому українському місті? Більшість з них мають громадянство інших держав?

Якби це було у Харкові, то була б атака
Ілья Пономарьов

«Минулий форум був у Києві. Львівський – це символічно, це красиво. Але тут ще є питання безпеки. Тому що такий величезний захід був у центрі уваги і якби це було у Харкові, то була б атака. Навіщо це? Підрозділи і так на фронті», – пояснив опозиційний російський політик.

Планували форум і проводили таємно.

Міська та обласна влади Львова заявили, що не були поінформовані про зібрання.

Мер Львова Андрій Садовий звернувся до силовиків за поясненням, чому у місті відбувся цей захід. Тим самим Андрій Садовий своїм дописом випередив той можливий негатив, який міг на нього вилитися через форум російських політиків у Львові. Тим паче, що йому часто нагадують про те, як у лютому 2014 року міська влада провела у Львові акцію «Львов говорит по-русски».

Всі служби були в курсі форуму, бо іншим шляхом ми б не могли  потрапити з російськими паспортами
Ілья Пономарьов

«Те, що про форум ніхто не знав, неправда, тому що ексклюзивне висвітлення подій форуму у Львові належало 24 каналу, який належить панові Садовому. Всі служби були в курсі форуму, бо іншим шляхом ми б не могли потрапити з російськими паспортами», – заявив Радіо Свобода Ілля Пономарьов.

Радіо Свобода також звернулося за коментарем до міського голови Львова Андрія Садового, проте там не забажали додатково коментувати цю подію.

24 Канал, 76,7% акцій якого належать дружині мера Львова Катерині Кіт-Садовій, відповів Радіо Свобода, що «ні про які ексклюзивні права на висвітлення Форуму російської опозиції не йшлося, журналісти каналу отримали акредитаційне запрошення від Легіону «Свобода России».

«Власники ніколи не знають і не намагаються дізнатися про що будуть повідомлення у наших численних медіа, а журналісти і редактори, відповідно, ніколи не звітують власникам про свої матеріали», – відповів Радіо Свобода генеральний директор Каналу 24 Роман Андрейко.

Подібні події наближають кінець режиму Путіна
ГУР

ГУР Міноборони України 23 травня повідомило, що «начальник ГУР МОУ Кирило Буданов підтримав проведення подібного заходу як одного з проявів боротьби проти кремлівської диктатури, що також сприяє перемозі України над державою-агресором. Подібні події наближають кінець режиму Путіна та сприяють консолідації усіх сил, метою яких є повалення диктатури в РФ та поразка кремля у війні проти України».

Начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов під час Третього міжнародного форуму зі стратегічних комунікації Kyiv Stratcom Forum 2024. Київ, 27 березня 2024 року
Начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов під час Третього міжнародного форуму зі стратегічних комунікації Kyiv Stratcom Forum 2024. Київ, 27 березня 2024 року

Реакція на форум

Український політолог Євген Магда не бачить користі від проведення такого форуму для України. Його учасників називає російськими імперськими опозиціонерами. У нього виникло чимало риторичних запитань після цього зібрання.

Це були представники російської імперської опозиції, але не ті, які належать до категорії поневолених народів
Євген Магда

«Для чого було оприлюднювати 23-го травня в День Героїв про присутність російської опозиції у Львові? Які саме прояви боротьби російської імперської опозиції проти путінського режиму ми знаємо? Участь у виборах в Берліні чи Туреччині? Михайло Подоляк роздає аванси, як фізична особа чи радник ОП? Будь-яка подія має бути або повністю закритою, або інформаційно прозорою. Яка користь в цьому зібранні Україні? Бо лише присутні отримали дивіденди, а це представники російської імперської опозиції, але не ті, які належать до категорії поневолених народів. Проведення цього форуму не дало відповіді на запитання, якою є формула української перемоги в протистоянні з Росією. Бо якщо говорять, що краще аби Росія зберігалася у нинішньому вигляді, то ми просто консервуємо ситуацію», – вважає Євген Магда.

Радіо Свобода поцікавилося думкою українського військовослужбовця зі Львова Антона Петрівського. Він – історик і громадський активіст, зараз захищає Україну на фронті російсько-української війни.

«Я вважаю, що будь-який російський ліберал закінчується там, де починається українське питання. Це абсолютно виправдана теза у багатьох моментах. Ми знаємо як Навальний реагував по питаннях Криму і я не плекаю ілюзії, що російська опозиція чимось кардинально відрізняється від теперішньої російської влади щодо України. Якщо вони хочуть воювати з Путіним, нехай воюють на території Росії. Для чого приїжджають до Львова, знаючи, що львів’яни не люблять росіян.

Якщо вони хочуть воювати з Путіним, нехай воюють на території Росії
Антон Петрівський

Форум це, фактично, плювок у бік львів’ян і всіх українців. Є інші нейтральні країни, тому нехай там збираються і показують свої зуби і оскал російській владі. Для чого вони збираються у Львові? Якщо до цього форуму причетна українська влада, то у мене питання, а для чого вони проводять у Львові Форум російської опозиції, а не форум поневолених народів? Який би був логічнішим, з точки зору впливу на внутрішні процеси в Росії. Цей форум – це негативне явище, в якому я не бачу плюсів. Що вони хотіли показати? Керування Україною російською опозицією?», – сказав Антон Петрівський.

Утім є ті, хто побачив у Форумі російської опозиції під Львовом позитивні моменти. Так Андрій Яніцький написав: «Це був чіткий інформаційний сигнал назовні, нашим західним партнерам: українці – цивілізовані раціональні люди, не засліплені ненавистю».

А Валерій Пекар зауважив, що на його думку – треба допомагати корисним росіянам наближати допомогу України.

Чи випадково обраний Львів для проведення форуму російських політиків? Співрозмовники Радіо Свобода у Львові переконані, що ні.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG