Доступність посилання

ТОП новини

«Росії буде досить важко доводити ці звинувачення». Іван Ліщина – про позов проти України в ЄСПЛ


Будівля ЄСПЛ
Будівля ЄСПЛ

Росія має намір судитися з Україною. Москва подала скаргу на Україну до Європейського суду з прав людини, в якій звинувачує Україну в порушенні Конвенції Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод. Росія звинувачує Україну в катастрофі літака «Малайзійських авіаліній» MH17, «дискримінації» російськомовних, а також російських компаній, «переслідуванні інакодумців», «заохоченні націоналістів», «позбавленні жителів південного сходу України можливості брати участь у виборах». Які в Росії шанси на перемогу, в ефірі телеканалу «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», розповів заступник міністра юстиції України Іван Ліщина.

– Іване, як ви оцінюєте шанси Росії на перемогу?

Ми поки заяви не бачили
Іван Ліщина

– Давайте будемо обережними. Я заяви ще не бачив. Все, що я бачив, це оголошення на сайтах Генеральної прокуратури і Міністерства закордонних справ Російської Федерації. Тобто поки ми не бачили всі документи, нам в Міністерстві юстиції України поки важкувато заздалегідь щось сказати. Але те, як сформульовані описи цих заяв на сайтах, мені здається, Російській Федерації буде досить важко доводити ті звинувачення, які вона висуває.

– Ну ось, наприклад, конкретно звучить звинувачення, щодо малайзійського «Боїнга», який був збитий з російського «Бука», головне звинувачення – в тому, що Україна не закрила повітряний простір. Яка позиція української держави з цього питання?

– Знову ж таки, ми поки заяви не бачили. Це те, що просто заявляють піарники Генпрокуратури. Але, з іншого боку, цікавий момент: у цій історії є передісторія. У 2017 році була подана заява від групи громадян ФРН, яких представляв німецький адвокат, який, випадково так збіглося, також працює на «Газпром». У цій заяві Україну не звинувачували в тому, що вона збила «Боїнг». Але її звинувачували в такому ж формулюванні, що Україна не закрила простір, і таким чином це призвело до відомої катастрофи. Тобто цю позицію ніби сама Російська Федерація ніколи не висловлювала, а тепер, значить, вирішила висловити.

Російській Федерації буде досить важко доводити ті звинувачення, які вона висуває
Іван Ліщина

І тут, звичайно, багато питань і в причинно-наслідковому зв’язку між діями України і тим, що дійсно, як ви правильно говорите, російським «Буком» російські військові збили літак. І питання, пов’язане з шестимісячним терміном, який повинен відраховуватися від моменту вичерпання національних засобів. І які тут Росія буде вказувати національні засоби – абсолютно незрозуміло. А якщо немає національних засобів, то, швидше за все, вона буде говорити: «То тоді шестимісячний термін настає з моменту події», тобто він минув уже дуже-дуже давно. Тобто ніби особливих шансів у цієї заяви, напевно, немає, але, знову ж таки, будемо дивитися.

– Я тут, швидше, по суті хотіла б почути вашу відповідь. Чому Україна не закрила небо?

«Малайзійські авіалінії» не змінили маршрут, і їх збили засобом ППО, про існування якого Україна не знала
Іван Ліщина

– З цього приводу ніхто взагалі ніколи не закривав повністю небо. Навіть за часів сирійських бомбардувань збройними силами США і союзників у Сирії небо над Сирією не було закрите. Україна закрила небо в межах дії відомих їй засобів ППО у терористів «ДНР» і «ЛНР». На той момент найбільш просунутий засіб, про який ми знали, у них був – це були стріли. І, відповідно, небо було закрите на певній, якщо чесно, з ходу вже не пам’ятаю, висоті. Більше того, були розіслані відповідні попередження авіакомпаніям про те, що ведуться бойові дії. І багато авіакомпаній змінили маршрути. А ось, відповідно, «Малайзійські авіалінії» не змінили маршрут, і їх збили засобом ППО, про існування якого в руках терористів Україна не знала. Тобто, в принципі, я не думаю, що навіть якщо Європейський суд розглядатиме по суті, хоча не думаю, що він взагалі буде розглядати цей аргумент по суті, але якщо буде, то в цьому випадку буде визнана вина України.

– Іване, як вам здається, взагалі чому цю скаргу подали зараз?

Мені теж цікаво, чому її подали зараз
Іван Ліщина

– Мені теж цікаво, чому її подали зараз. Тобто ми займаємося цією історією, моя команда займається цією історією з 2016 року. До цього частина цієї команди працювала в Мін’юсті ще раніше, з 2014 року. Тобто ми цим займаємося постійно, багато років. І ми всі думали, а чому ж, власне кажучи, Росія ... тобто позиція Росії в Європейському суді щодо українських заяв переважно зводилася до позиції «сам дурень», «тобто ви нас в чомусь звинувачуєте, а у вас там теж все погано». І ми думали: «Давайте подавайте зустрічну заяву або окрему». І ось нарешті через 7 років після початку всіх подій Російська Федерація вирішила все-таки подати. Можливо, тут є певний зв’язок з тим, що функціонал щодо представництва РФ в ЄСПЛ був переданий від Мін’юсту до Генеральної прокуратури. Я не знаю, це прямий чи непрямий зв'язок, але це якось збіглося, ці дві події збіглися.

Коментар Офісу президента

Як заявив в коментарі Радіо Свобода радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, у міждержавній скарзі Росії проти України до Європейського суду з прав людини немає жодної юридичної перспективи: «Керівництво Росії вирішило скористатися інструментом ЄСПЛ після того, як на конституційному рівні забезпечило собі ж абсолютну можливість не виконувати будь-яке рішення ЄСПЛ. Тобто ЄСПЛ для самої РФ в юридичному сенсі – ніщо, а от у пропагандистському – все. Якщо комусь був потрібен еталон політичного цинізму – ось він у вигляді подібних дій Росії».

Україна, і це ключове, точно не може відповідати за наслідки військових дій, розпочатих Росією
Михайло Подоляк

За його словами, у цієї скарги Росії до ЄСПЛ немає жодної юридичної перспективи та практичного сенсу, окрім суто пропагандистського: «З кожного телеприймача в РФ тепер щоденно істерично лунатиме перелік «звинувачень», «доказів», поданих ЄСПЛ. Парадокс в тому, що РФ вигідна будь-яка істерія, в цьому випадку негативне рішення проти РФ дозволить їм розпочати іншу пропагандистську кампанію – вже по дискредитації самого ЄСПЛ. Україна, і це ключове, точно не може відповідати за наслідки військових дій, розпочатих Росією. Це було би проти здорового глузду та міжнародно визнаних юридичних позицій».

Він додав, що Росія як визнана Україною держава-окупант, яка контролює захоплені території, відповідальна повністю за ситуацію на цих територіях – від порушення прав людини до пограбунку економічного потенціалу: «До речі, в обґрунтуванні «скарги» Росії вказується також і те, що Північно-Кримський канал нібито є основним джерелом прісної води для мешканців Криму. Якщо за більш ніж сім років окупації Криму в Генпрокуратурі Росії так і не змогли зрозуміти, які джерела прісної води в Криму основні, то залишається лише констатувати повну деградацію цієї російської інституції. Абсолютно абсурдно також і те, що Росія намагається пропхати через ЄСПЛ типову рейдерську схему: ще до розгляду скарги по суті – отримати вигоду через заходи забезпечення. Ще, напевно, ніхто не намагався використовувати ЄСПЛ саме для такої рейдерської схеми. Впевнені, це вразить європейців, але не дасть жодного шансу Росії».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG