Доступність посилання

ТОП новини

Олімпійські ігрі в Токіо закінчились, вперед до 33-ї Олімпіади в Парижі! 


Люди збираються у фанзоні Олімпійських ігор у Парижі перед Ейфелевою вежею, у садах Трокадеро в Парижі, щоб подивитися церемонію закриття ігор у Токіо.  Франція, 8 серпня 2021 року.
Люди збираються у фанзоні Олімпійських ігор у Парижі перед Ейфелевою вежею, у садах Трокадеро в Парижі, щоб подивитися церемонію закриття ігор у Токіо.  Франція, 8 серпня 2021 року.

Все, що запам’ятається назавжди, показали японці на 32-х літніх Олімпійських іграх, на Олімпіаді, якої ще не було в історії спортивних олімпійських змагань. Через пандемію ковіду Олімпійський комітет вперше в історії олімпіад ухвалив рішення перенести термін проведенння Олімпійських ігор. Так і сталось: 32-і Олімпійські ігри відбулись з річним запізненням, не у 2020 році, а роком пізніше – 2021 році. При цьому вперше назва ігор «Токіо – 2020» не відповідала даті їх фактичного проведення.

Церемонія закриття Олімпіади Токіо–2020. 8 серпня 2021 року
Церемонія закриття Олімпіади Токіо–2020. 8 серпня 2021 року

На стадіонах і у спортивних залах в Токіо за всіма стандартами Олімпіади змагались спортсмени, їх від усієї душі, як тільки могли підтримувати «свої» родичі, знайомі, болільники по всьому світі. От тільки підтримували здаля. Вперше спортсмени боролись за перемогу при порожніх трибунах, зали і стадіони світились пусткою.

Та й у вільний час вперше учасники Олімпіади не розглядали красу одного з набільших міст світу (понад 13 мільойнів жителів), а намагались не виходити з готелю, адже вперше в місті проведення Оліймпійських ігор з огляду на пандемію був запроваджений надзвичайний стан.

В Олімпійських іграх в Токіо взяли участь понад 11 тисяч спортсменів. Найчисельнішими були збірні США, Японії й Австралії. При цьому вперше, як повідомляють ЗМІ, в Олімпіаді взяла участь збірна 29 біженців з різних країн світу, цим кроком організатори прагнули звернути увагу на велику й актуальну проблему – «масштаб кризи біженців».

За кількістю виграних нагород, зокрема, золотих медалей, найбільше здобули США (39), на другому місці Китай (38), третю сходинку посіла Японія (27), Чехія на 18-ому місці. Україна зайняла 44 місце (1 золота, 6 срібних, 12 бронзовних медалей), випередивши при цьому своїх сусідів – Словаччину, Білорусь, Румунію, а також країни колишнього радянського блоку – Білорусь, Казахстан, Туркменістан, Киргитстан, Азербайджан, Литву та Естонію.

Російська збірна посіла 5 місце, але вперше через допінговий скандал (2014 року) на літніх Олімпійських іграх в Токіо вона виступила не під своїм прапором, а як команда ROC (Russian Olympic Committee) – Російського олімпійського комітету. Також вперше на літній Олімпіаді для переможців з Росії не заграли гімн цієї країни, а музику Петра Чайковського (фрагмент концерту для фортепіано з оркестром № 1).

На закритті літніх Олімпійських ігор пролунав гімн Японії – за текстом найкоротший на світі. Лунали тайко (японський ударний інструмент), дівчата в кімоно кланялись, прощаючись з учасниками параду. Так відкрилась дорога до літніх Олімпійських ігор в Парижі (2024 року), тільки цього разу вперше в історії час між ними вимірюватиметься не чотирма, а всього трьома роками.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG