Доступність посилання

ТОП новини

Хадж на тлі коронавірусу: мільйони розчаровані через заборону іноземцям їхати в Мекку


У Великій мечеті в Мецці. Саудівська Аравія, червень 2020 року
У Великій мечеті в Мецці. Саудівська Аравія, червень 2020 року

Ширін Назірмадова, лікарка з південного Таджикистану, роками збирала гроші для хаджу, який всі мусульмани мають здійснити принаймні один раз у житті. Але як і в мільйонів інших людей, мрія Назірмадової – мрія всього життя не реалізувалась через те, що Саудівська Аравія вирішила минулого місяця заборонити іноземним відвідувачам здійснювати прощу через пандемію коронавірусу.

Саудівська влада повідомила, що лише тисячі людей – виключно мешканцям Саудівської Аравії – буде дозволено здійснити хадж цього року, який починається увечері 28 липня і завершується 2 серпня.

Ті, хто поїде на хадж цього року, повинні бути молодшими за 65 років і повинні мати негативний результат тесту на коронавірус перед в’їздом до священних міст Мекки та Медини.

60-річна Ширін Назірмадова сказала Радіо Свобода, що не чекатиме ще один рік для того, щоб побачити священні для мусульман місця.

Натомість вона пожертвувала гроші, які збирала для хаджу, на місцевий шпиталь, щоб той закупив захисні засоби проти коронавірусу.

Її провінційний шпиталь використав гроші аби купили маски і захисне спорядження для медперсоналу, а також медикаменти та антисептики. В бідній країні з населенням 9,5 мільйонів захисне спорядження є дефіцитом в багатьох шпиталях.

Лікарка Ширін Назірмадова в шпиталі «Фархор» в південному Таджикистані
Лікарка Ширін Назірмадова в шпиталі «Фархор» в південному Таджикистані

Як досвідчений лікар, Назірмадова є на передньому краї боротьби з коронавірусом.

Відтак, замість поїзди до Кааби в Мецці, яку вважають домом Аллаха, і кидання каміння в колони Міни, які символізують закидання камінням диявола, Назірмадова буде працювати в шпиталі «Фархор», лікуючи пацієнтів, хворих на COVID-19 та інші недуги.

Нові правила

Цього року на тлі спроб саудівської влади дати раду ситуації з вірусом захисні маски та рукавички, поруч з традиційним білим одягом прочан, будуть неодмінним атрибутом хаджу.

В Саудівській Аравії одна й найвищих пропорцій захворюваності у світі – понад 217 тисяч людей заразились коронавірусом станом на сьоме липня.

Загалом 2,017 людей в Саудівській Аравії померли від COVID-19, що поступається лише Ірану, Єгипту та Іраку щодо кількості жертв серед країн Близького Сходу.

Соціальне дистанціювання, заміри температури і широке використання санітарних засобів стали щоденною практикою в Саудівській Аравії.

Ця визначена тисяча прочан є лише дещицею, у порівнянні зі звичним хаджем, який є найбільшим заходом за участю мусульман у світі. Минулого року десь 2,5 мільйона людей здійснили хадж.

Через коронавірусну кризу, Саудівська Аравія також заборонила здійснювати «умру» – меншу пілігримку, яка – на відміну від хаджу – може здійснюватися протягом цілого року. Останніми роками на «умру» приїздило десь сім мільйонів мусульман щороку.

«Я ризикну»

Згідно з квотою, узгодженою між таджицькою та саудівською владою, таджикам часто доводиться чекати п’ять-шість років для здійснення хаджу.

Кількість бажаючих здійснити хадж перевершує річну квоту в шість тисяч прочан-таджиків.

Такі ж самі черги для хаджу існують в інших центральноазійських державах – Киргизстані, Казахстані, Узбекистані та Туркменістані.

А це хадж минулого року. 2,5 мільйона мусульман здійснили хадж до Мекки та Медини минулого року
А це хадж минулого року. 2,5 мільйона мусульман здійснили хадж до Мекки та Медини минулого року

В шпиталі «Фархор» лікар Назірмадова каже, що не знає, чи зможе здійснити хадж в інший рік.

Така подорож, яку має затвердити Державний комітет у справах релігій Таджикистану, коштує 3,7 тисяч доларів для однієї людини. Це забагато для сільського лікаря з зарплатою в 150 доларів на місяць.

Речник комітету Афшин Мукім сказав Радіо Свобода, що ті, хто не зміг здійснити хадж цього року, отримають таку нагоду в 2021 році, якщо забажають.

Але комітет не може гарантувати, що ціна – яку треба сплатити в доларах – залишиться такою самою наступного року чи пізніше.

«Ціна була такою самою (в доларах) за останні сім чи вісім років. Але таджицька національна грошова одиниця – сомоні – втратила в ціні до долара і вартість подорожі піднялась в нашій валюті», – пояснює Мукім.

В перерахунки з доларів, нині хадж коштує 38 тисяч сомоні, а вісім років тому ціна була 19 тисяч – себто, половина від цьогорічної.

В Таджикистані зарплати в людей низькі, а рівень інфляції високий і навряд чи хадж наступного року буде дешевшим для таджиків.

23 червня 2020 року у Великій мечеті в місті Мекка було дуже мало прочан. Саудівська Аравія оголосила, що цього року буде «дуже обмежений» хадж
23 червня 2020 року у Великій мечеті в місті Мекка було дуже мало прочан. Саудівська Аравія оголосила, що цього року буде «дуже обмежений» хадж

В Таджикистані існують обмеження для тих, хто хоче здійснити хадж. Прочани мають бути старші сорока років та їхні кандидатури мають пройти затвердження з боку місцевої влади.

Кожен мусульманин мріє про таку прощу. Сподіваюсь, що зможу здійснити це 2021 року
Салогиддін Мірзовєв

«Окрім цього, ми не знаємо чи вірус щезне в час хаджу наступного року. І чи я гарно почуватимусь, щоби здійснити таку подорож», – каже Салогиддін Мірзоєв, 56-річний водій з села Хірманак, що неподалік таджицької столиці Душанбе.

Мірзоєв також потрапив у списки на хадж цього року, зареєструвавшись ще в 2015 році. Але з водійськими заробітками, йому важко зводити кінці з кінцями.

«Але двоє моїх синів, які працюють в Росії, cкинулись грошима, щоб я міг здійснити хадж цього року», – каже Мірзоєв Радіо Свобода.

«Кожен мусульманин мріє про таку прощу. Сподіваюсь, що зможу здійснити її наступного року».

(Над матеріалом працювали кореспонденти Радіо Свобода Farangis Najibullah та Sarvinoz Ruhullo)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG