Доступність посилання

ТОП новини

«Харків без Лободи». Дарина Вдовенко про свій пікет та вибачення співачки


Дарина Вдовенко пікетує виступ співачки Світлани Лободи. Харків,
Дарина Вдовенко пікетує виступ співачки Світлани Лободи. Харків,

На безкоштовний концерт у Харкові співачка Світлана Лобода запросила через свою офіційну сторінку в Інстаграм. Та серед глядачів опинилися не лише прихильники її творчості. 16-річна харків’янка вийшла протестувати проти присутності співачки у її місті. На плакаті вона написала – «Харків без Лободи». Співачка звернула на плакат увагу і почала цікавитися у Дарини Вдовенко (так звати дівчину)просто у мікрофон, скільки їй заплатили. Кореспондентка Радіо Свобода дізналася подробиці.

Із Дариною Вдовенко ми зустрічаємося у саду імені Шевченка. Саме тут, біля входу у харківський зоопарк дівчина напередодні проводила свій перший у житті одиночний пікет – «Харків без Лободи». Спочатку від спілкування дівчина відмовлялася. Надмірна увага її збентежила. Та згодом все ж передумала.

Дарині 16 років. Нещодавно здала мультипредметний тест, планує вступати у Харківську державну академію дизайну та мистецтв. Мріє стати дизайнеркою. Саме тому під рукою в неї опинився шмат ватману. І там, де мали бути ескізи, з’явилися заклики проти Лободи.

«Дякую їм за підтримку»

Своє рішення вийти на пікет дівчина пояснює просто – бажала висловити власну позицію щодо співачки:

«Через її концерти, виступи у Росії, через її виступи на пропагандистських каналах в олігархів, в Януковича. Через оце все і не тільки, не поважаю»

Про концерт дівчина довідалася з соцмереж, рішення прийняла доволі швидко.

Через її концерти, виступи у Росії, через її виступи на пропагандистських каналах
Дарина

«Коли збиралася, я вже трошки нервувала від самих думок. Коли робила плакат, я думала: «Господи, хоч би все правильно написати, щоб не бути потім позориськом, а то так помилюся якоюсь буквою і буде все не те»»

У саду імені Шевченка чекати на свою опонентку Світлану Лободу Дарині довелося хвилин 40. Співачка все не виходила до своїх фанів. За цей час до пікетувальниці з питаннями «Чого тут стоїш?» та «Скільки тобі заплатили» підходили деякі із тих, хто прийшов на концерт. Але були й ті, хто підтримав дії дівчини.

«Дякую їм за підтримку, насправді це допомагало. В моменти, коли великий натовп людей стоїть і ти думаєш – а може реально ти дура якась? А тут підходять і кажуть – клас, молодець і в такі моменти віра в свої дії з'являлася знову», – згадує зараз Дарина.

«Харків без Лободи неможливий»?

На виступ співачка з’явилася після гучних скандувань її прізвища. На відео, які з’явилися у соцмережах, видно як Лобода проходить вглиб натовпу та забирається на парапет фонтану. За хвилину Дарина зі своїм плакатом робить те саме та стає поряд.

Зараз Дарина каже – частину подій не пам’ятає.

«Травматичний досвід, він психікою витісняється просто», – жартує пікетувальниця.

Та глядачі концерту зафільмували, як співачка намагається обійняти Дарину, а згодом у мікрофон запитує: «Моя хороша, ну що ти тут стоїш? Ну хто тебе прислав? Хто дав тобі гроші?»

Є люди завербовані, навіть звертатися немає сенсу!
Лобода

Із натовпу чути – «Харків без Лободи неможливий!», «Україна без Лободи не можлива!». Співачка дякує за таку підтримку, та додає, вказуючи на Дарину:

«Є люди завербовані, навіть звертатися немає сенсу!»

Спуститися з фонтану та припинити пікет Дарину вмовляли і охоронці чи-то співачки чи-то парку Шевченка. Один з них навіть погрожував порвати плакат. Та згодом дівчину залишили у спокої.

Свій одиночний пікет Дарина завершила лише із закінченням концерту Лободи.

Та, що не поступається власними переконаннями

Хамством називає поведінку відомої співачки мама Дарини Тетяна Хоменко.

Про пікет, який влаштувала її донька, жінка дізналася від знайомих. Ті почали закидати її посиланнями із соцмереж:

«Знайомі, які давно Дарину не бачили, питали – це Дарина, це Дарина? Я зрозуміла, що так, зібралася викликала таксі і поїхала до дитини»

Теятна каже – не була здивована вчинком доньки. Дарина – спокійна та не конфліктна, але власних переконаннями не поступається.

«Якщо вона має свою позицію і вважає її правильною, то вона її відстоювала завжди: і в школі із вчителями, і в родині», – розповідає Тетяна про доньку.

Вона більше переживала за безпеку Дарини. Дорогою до парку моніторила соцмережі, та заспокоїлася, коли почула, що її дівчинка у безпеці.

Від учора телефони і мами, і доньки розриваються. Дівчинку намагаються знайти журналісти, письменники, громадські діячі. Хтось хоче сказати слова вдячності, хтось – зробити презент.

«Негативу не було жодного», – каже Тетяна.

Реакції у соціальних мережах

Відео з Дариною та Світланою Лободою швидко розлетілися соцмережами. Користувачі бурхливо відреагували на конфлікт.

Тут є і підтримка Дарини, і обурення поведінкою Лободи, і все навпаки.

«Дівчинці респект», – відписав на власній сторінці у Фейсбук харківський активіст Вадим Поздняков.

«На Лободу абсолютно плювати, не був ані її фанатом, ані її хейтером. Просто все одно. Але абсолютно хамський її напад на дівчину, що вона стоїть за гроші, – це не про дівчину, це про те, що у Лободи у голові… Та більш за все вкурює ось це улюлюкання від натовпу, коли цю дівчину цькували. Гидота», – також зазначив у фесбуку харківський антикорупційник Дмитро Булах.

Такі люди потім будуть нашу країну відбудовувать
Федосенко

«Коли ти виходиш, дивишся на дитину, яка вийшла одна проти натовпу висловити свою позицію, і перше, що ти кажеш: «Хто дав тобі гроші?», – це показник того, що людина ментально залишилась за часів Януковича, і вона не розуміє, що країна змінюється і вона не розуміє, чому її хейтять», – каже журналіст та волонтер Павло Федосенко.

Напередодні він спеціально прийшов до саду, коли дізнався про пікет Дарини. Хвилюючись за безпеку дівчини, був готовий її захистити у разі необхідності. Зараз каже – Дарина зробила те, що іноді не під силу дорослим.

«Це дуже сильна дівчина, і дуже велика повага її батькам, її мамі. У 16 років мати такий стрижень, вийти проти натовпу. Дитина з такою позицією – це дуже круто, я вважаю що такі люди потім будуть нашу країну відбудовувать».

Вибачення чи ні?

  • Від початку російсько-української війни у 2014 році Світлана Лобода не перервала гастролей у Російській Федерації. Бувала навіть у окупованому Криму. Саме у цей час у Росії її кар’єра активно розвивалася.
  • Про це актриса зізналася 9 місяців тому у інтерв’ю Катерині Гордєєвій, російській ведучій програми «Скажи Гордєєвой» (у Росії вона визнана іноагентом). Також у цьому інтерв’ю Лобода визнала свою провину через те, що не цікавилася життям України, а займалася лише власної кар’єрою.
  • Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну співачка залишила Росію, де жила постійно останнім часом.
Як можна бути страусом, як можна ховати голову в пісок
Лобода

«Як можна бути страусом, як можна ховати голову в пісок? На моєму місці як я могла залишатися у Росії і вдавати, що нічого не відбувається? Співати і посміхатися, у той час коли у моїй країні таке горе?», – каже Лобода у тому ж таки інтерв’ю Гордєєвій.

Зараз співачка намагається демонструвати проукраїнську позицію. Постить фото у власному Інстаграм з українськими кольорами.

Резонанс, який викликав інцидент із Дариною, змусив Світлану Лободу відреагувати. За три години після концерту вона написала у своєму Інстаграмі. Подякувала своїм глядачам. Згадала і Дарину:

«Дівчинка, яка простояла увесь час з плакатом «Харків без Лободи» – я пишаюсь тобою. Ти маєш право на свою думку і я поважаю це. Бо теж добре знаю що таке іти проти течії. На жаль, мою розмову з тобою вкотре намагаються зробити маніпуляцією».

«Якщо не було б всього, що піднялося, не було би від Лободи – «поважаю не поважаю позицію». Ну, піарщики спрацювали, тому зважати це за щире – ні!» – висловлюється щодо посту співачки Тетяна Хоменко.

Не вважає написане за вибачення і сама Дарина:

«Вона сказала, що поважає та цінує, але насправді ні, цього не було видно», – коментує дівчина поведінку співачки під час концерту.

Дарина хоче знову прийти з плакатом прийти на наступний концерт співачки, адже Лобода обіцяла повернутися до Харкова.

  • Зображення 16x9

    Оксана Нечепоренко

    Журналістка. Працюю у Харкові. Висвітлюю новини та цікаві, гострі теми регіону. До Радіо Свобода доєдналася у жовтні 2021 року. Народилася у Харкові в червні 1978 року. Закінчила Харківський національний університет за спеціальністю «Всесвітня історія». У журналістиці – понад 10 років. Працювала на регіональних та загальноукраїнських телеканалах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG