Доступність посилання

ТОП новини

Кого обурила форма збірної України і чи може Росія через неї відмовитися від участі в «Євро-2020»


Напис «Героям слава!» на формі збірної України з футболу
Напис «Героям слава!» на формі збірної України з футболу

Форма збірної України з футболу для Чемпіонату Європи стала предметом нового скандалу між Росією і Україною. Обурення викликали зображення контуру України, який включає анексований Росією Крим, і вишите гасло «Слава Україні! Героям слава!». Речниця МЗС Росії Марія Захарова назвала це «відчайдушною мистецькою акцією», щоправда, в УЄФА заявили, що форма збірної України була схвалена цією організацією. У ЗМІ навіть з’явилася інформація, нібито в Російському футбольному союзі серйозно обговорюють відмову від участі в «Євро-2020» на знак протесту.

Така реакція цілком передбачувана і виходить від ультрапатріотичних сил, але навряд чи Росія справді відмовиться від участі в такому важливому чемпіонаті, вважає головний редактор українського спортивного видання Tribuna.com Олег Щербаков.

(відеосюжет російською мовою)

Может ли Россия отказаться от Евро-2020
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:30 0:00

Як можна поставитися до того, що представники російського МЗС, окремі депутати російської Держдуми коментують футбольну форму України? Чи краще взагалі ніяк не реагувати?

– Реагувати, звичайно, треба, адже ми не живемо в ізольованому світі – ми живемо у світі, де політика так чи інакше впливає на спорт, і на футбол у тому числі. Тому, звичайно, реагувати на це треба. Але інша річ – хто реагує на цю форму в даному разі. На неї реагують всім відомі гіперпатріотичні, навіть якоюсь мірою «фріки» від російського політикуму і біля нього. Тому нічого незвичайного для мене тут немає, їхня реакція передбачувана. Будь-які якісь патріотичні дії України завжди приймаються в багнети з боку російського політикуму і ось цих же депутатів: Свищев, Мілонов, здається, висловився, а з приводу Марії Захарової, яка коментує взагалі все підряд, я думаю, навіть говорити не варто. Тому для мене тут ніякого здивування немає.

Гасло «Слава Україні» було на футбольній формі української збірної ще з 2018 року. Ви розумієте, чому в Росії обурилися цим саме зараз?

– Тому що в комплексі з повною українською картою, включно з Кримом, включно з поки неконтрольованими Києвом територіями Донецької і Луганської областей. У комплексі це відіграло свою роль, плюс перед «Євро» інтерес до теми значно збільшується не тільки серед любителів футболу і спорту в цілому, але і взагалі серед жителів Росії. Тому для внутрішнього ринку Росії це чудова тема – знову показати, які вони суперпатріоти, що Україна, з точки зору російської влади, кудись не туди йде. І ось футболка збірної – це для них приклад. Але для мене тут нічого дивного немає, знову ж.

– Я можу припустити, що в найближчому майбутньому, найімовірніше, ми побачимо і карту Росії з анексованим Кримом на якій-небудь зі спортивних форм. Як реагувати українцям на це?

– Українцям потрібно, як і зараз у ситуаціях, не пов’язаних зі спортом, звертатися в органи, які контролюють ті чи інші дії. Якщо це буде на формі збірної Росії, потрібно звертатися в УЄФА або ФІФА, нехай вони ухвалюють своє рішення. Ми не можемо змусити їх вирізати це зі своєї форми. УЄФА або ФІФА можуть змусити.

(відеосюжет російською мовою)

Ви можете пригадати, чи були ще прецеденти в історії спорту, коли форма представників країни ставала причиною політичного скандалу?

– Відразу не можу згадати такого суперяскравого прикладу, але мені теж здається, що ситуація з картою насправді надумана. Буквально вчора збірна України грала з Кіпром, на прапорі Кіпру – вся територія Кіпру. А нам відомо, що є недоврегульована історія з Північним Кіпром.

І Туреччина не обурюється.

– Так, і ніхто не обурюється. Але тут інша справа, що це частина прапора Республіки Кіпр. Але все одно фактично він зображений на формі збірної.

Як ви думаєте, як слід реагувати на погрози з боку Росії нібито відмовитися від участі в «Євро-2020» через українську форму?

– По-перше, як мені здається, ця інформація не має нічого спільного з дійсністю, тому що першоджерелом цієї інформації виступив фанатський сайт київського «Динамо», наскільки я вивчив питання. І, як на мене, вкрай сумнівно, що це реальний інсайд українських журналістів про те, що розмірковують люди в Російському футбольному союзі. Я не вірю в те, що цей інсайд – правда, з одного боку. З іншого боку, навіть якщо це правда, я не думаю, що це може здійснитися, тому що виглядає все зовсім нереально і не схоже на правду. Більш того, справа ж не тільки в збірній Росії як в учасникові «Євро». Адже справа в ще і в Санкт-Петербурзі як в одному з міст, яке приймає «Євро». Тому все це мені здається вкрай сумнівним. Судячи з першого джерела, яке видало цю інформацію, я б цій інформації не довіряв.

А взагалі чи є якісь обов’язкові стандарти, вимоги до форми спортивних збірних?

– Є. В цілому, наскільки мені відомо, це прописано в регламентах УЄФА і ФІФА, але ось ця ситуація, про неї, до речі, згадав і почесний президент Російського футбольного союзу В’ячеслав Колосков, він сказав: «УЄФА має спеціальні стандарти, і такого не повинно бути», – але при цьому В’ячеслав Колосков не назвав конкретного пункту, який порушувала б Українська асоціація футболу і збірна України, представляючи таку форму.

Ми теж копалися в регламентах. Так, там є обмеження з приводу політичних заяв і так далі, але з приводу того, що карта держави є на футболці збірної – це маячня, такого апріорі не може бути.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG