Доступність посилання

ТОП новини

Звинувачення України в міфічних «диверсіях»: Кремль готується до провокацій із Криму?


Плакат із зображенням президента Росії Володимира Путіна під час акції «Крим – це Україна» біля російського посольства в Києві, 16 березня 2020 року
Плакат із зображенням президента Росії Володимира Путіна під час акції «Крим – це Україна» біля російського посольства в Києві, 16 березня 2020 року
(Рубрика «Точка зору, спеціально для Крим.Реалій)

Інтерв'ю, яке заступник секретаря Ради безпеки Росії Олександр Гребенкін дав «Российской газете», відрізняється від звичних пропагандистських текстів російських чиновників – начальника Гребенкіна Миколи Патрушева або міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

Патрушев і Лавров, коли говорять про «загрози безпеки» для Росії з українського боку, згадують насамперед про Донбас. А Гребенкін говорить про Крим. Він стверджує, що «зросли ризики проведення українськими спецслужбами та радикальними організаціями провокацій на кримському напрямку і щодо об'єктів морської економічної діяльності та транспортних переходів в Азовському і Чорному морях». І що «продовжується деструктивна діяльність української влади щодо негативного інформаційного впливу на російських громадян, які живуть у Республіці Крим».

Просто кажучи, Гребенкін звинувачує Україну в міфічних «диверсіях» – хоча дестабілізуюча діяльність Росії в Чорному та Азовському морях ні для кого не секрет. І вважає, що природне прагнення України спілкуватися зі своїми громадянами, які опинилися в заручниках у російських окупантів після анексії Криму, – це замах на національну безпеку Росії.

Справа навіть не в тому, що подібні оцінки стають змістом доповідних записок, які Патрушев та Гребенкін, напевно, готують для Володимира Путіна. А в тому, навіщо високопоставленому російському чиновнику знадобилося звинувачувати Україну в дестабілізуючих діях на кримському напрямку, говорити про Чорне та Азовське моря.

Небезпека загрожує Україні не лише з боку лінії розмежування, з боку кордону з лукашенківською Білоруссю. Небезпека загрожує Україні і з Криму

Відповідь, гадаю, проста: західні партнери останнім часом недвозначно попереджають Україну про високу ймовірність російського вторгнення, то, мабуть, до провокацій і диверсій готується саме російське керівництво. До провокацій та диверсій не лише на лінії розмежування з окупованими районами Донбасу, а й у Криму. При цьому громадську думку заздалегідь готують до того, що це все Україна. Це все її спецслужби, які збираються влаштовувати диверсії, це її спроби обдурити та розпропагувати «російських громадян, які живуть у Криму». А російські силовики просто захищають стабільність і територіальну цілісність Росії. Що їм ще лишається?

Впевнений, мало хто повірить у ці агітки в радянському стилі. Але Гребенкіну та його начальникам, схоже, і не дуже треба, щоб їм вірили. У потрібний момент, напевно, вони просто нагадають, що «попереджали», а в Україні до їхніх попереджень не дослухалися, продовжили свою деструктивну діяльність – і ось отримали нове вторгнення, окупацію нових територій.

Саме тому до висловлювань заступника секретаря російського Радбезу я б поставився з усією увагою. І розуміємо, що небезпека загрожує Україні не лише з боку лінії розмежування і не тільки, наприклад, з боку кордону з лукашенківською Білоруссю, яка все більшою мірою перетворюється на російський наступальний плацдарм.

Небезпека загрожує Україні і з Криму.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії

Оригінал​ публікації – на сайті Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG