Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування Радіо Свобода: скільки насправді російських солдатів загинуло від удару по Макіївці 1 січня 2023 року


Рятувальники біля зруйнованої будівлі в контрольованій російськими силами Макіївці. 3 січня 2023 року. Приблизно опівночі в новорічну ніч будівлю було обстріляно ЗСУ ракетами з HIMARS
Рятувальники біля зруйнованої будівлі в контрольованій російськими силами Макіївці. 3 січня 2023 року. Приблизно опівночі в новорічну ніч будівлю було обстріляно ЗСУ ракетами з HIMARS

«Він ніколи не скаржився», – розповіла одна жінка з російського Поволжя, яка побажала залишитися невідомою, про свого коханого, який загинув на війні в Україні 1 січня 2023 року.

«Він сказав нам, що все гаразд. В кінці грудня їх перевезли в Макіївку, а першого січня сталася трагедія»

Відразу після опівночі український ракетний обстріл влучив у гуртожиток профтехучилища у Макіївці Донецької області, де були розквартировані російські війська, переважно з Самарської області.

Десятки солдатів були вбиті під час цього одного з найбільш смертоносних ударів, які Україна завдала російським військам, що вторглися.

Через понад три місяці російські військові досі не говорять про те, що сталося і скільки саме солдатів було вбито.

Москва визнала інцидент лише через два дні, спочатку повідомивши про загибель 63 військових. 4 січня ця цифра зросла до 89. При цьому українські військові заявляли про до 400 загиблих і ще 300 поранених.

За кілька днів після удару Север.Реалии (проєкт Радіо Свобода) вдалося поговорити з родичами кількох військових, які перебували в будівлі.

«Будь ласка, не називайте його ім'я», – сказала одна жінка про свого чоловіка, який пережив удар.

«Я боюся. Він вижив дивом, зумів вибігти з будівлі навіть після першого вибуху. Він був оточений м’ясом, м’ясом і кров’ю – він просто повторював це знову і знову… Він не знає як він вижив. Багато хлопців з його частини загинуло, але він досі не знає, що сталося з багатьма з них»

Проте з 10 січня родичі мобілізованих солдатів, які перебували в Макіївці, неподалік Донецька, здебільшого відмовляються спілкуватися із ЗМІ.

Робітники розчищають завали після влучання ракет, випущених по будівлі в Макіївці в новорічну ніч на 2023 рік. 3 січня 2023 року
Робітники розчищають завали після влучання ракет, випущених по будівлі в Макіївці в новорічну ніч на 2023 рік. 3 січня 2023 року

Невідомі «модератори» на різних місцевих форумах у соцмережах попереджали людей про те, що не треба спілкуватися із журналістами.

Російські урядові та військові чиновники також не надали жодної додаткової інформації щодо того удару ЗСУ по гуртожитку-казармі у Макіївці.

  • Офіційно назвали кількість загиблих – 89 військовослужбовців.
  • Понад 56 тисяч громадян Росії підписали онлайн-петицію із закликом до Міноборони Росії повністю встановити всіх загиблих.

«Вдячний за будь-яку інформацію»

Однак Ідель.Реалії провело розслідування у відкритих джерелах, перевіривши соціальні мережі та інформаційні ресурси місцевих органів влади, щоб відстежити жертви війни, включно з жертвами нападу на Макіївку.

Радіо Свобода назвало імена 140 солдатів, які загинули під час інциденту.

  • У багатьох випадках їхній вік, звання та рідні міста були визначені.
  • Зі 140 бійців 139 були з Самарської області, і один – з Бурятії.
  • Більшість убитих були мобілізовані після того, як наприкінці вересня президент Путін наказав провести мобілізацію до армії.
  • Вік загиблих коливався від 21 до 50 років.

Російський уряд оприлюднив небагато інформації про свої втрати у війні.

21 вересня 2022 року військові повідомили, що з початку повномасштабного вторгнення сім місяців тому було вбито 5937 солдатів, і за останні півроку вони не надали жодних оновлень.

Західні експерти оцінюють загальну кількість убитих і поранених росіян у понад 200 тисяч осіб.

Ідель.Реалії ідентифікували 4125 загиблих російських військових лише з Приволзького федерального округу.

З них 401 був із Самарської області, тобто більше третини відомих втрат області припали на одну ніч у Макіївці.

64 із загиблих посмертно нагороджені орденом «За мужність».

Супутниковий знімок школи, яка використовувалась російськими мобілізованими перед ракетним ударом ЗСУ, що відбувся в новорічну ніч. Фото лістопада 2022 року
Супутниковий знімок школи, яка використовувалась російськими мобілізованими перед ракетним ударом ЗСУ, що відбувся в новорічну ніч. Фото лістопада 2022 року

Радіо Свобода намагалося поспілкуватися з родичами та знайомими загиблих бійців, але більшість відмовилися спілкуватися з журналістами.

Одна жінка сказала, що її друга вбили, а його тіло повернули лише в середині лютого.

«Я ніколи не зустрічала приємнішої людини», – сказала вона Радіо Свобода. «Він був дуже доброзичливим і охоче взяв участь у «спецоперації».

Вона додала, що зараз її брат перебуває на передовій в Україні – «там, де його бути не повинно».

Крім того, Радіо Свобода знайшла 18 сімей, які досі шукають інформацію про своїх родичів, які, на їх думку, дислокувалися в Макіївці під час удару українських ракет.

«Розшукують Петрова Дмитра Олександровича, 06.11.1979 р. р. Останній раз бачили в ПТУ м. Макіївки», – йдеться у дорисі від 19 березня у соцмережах. «Бійці винесли його на металевих дверях і повантажили в машину швидкої допомоги. Відтоді жодної інформації. Буду вдячний за будь-яку інформацію»

XS
SM
MD
LG