Доступність посилання

ТОП новини

Місія «Повернутись з Єгипту». Як діяти туристам


Аеропрт египетського міста Шарм-ель-Шейх
Аеропрт египетського міста Шарм-ель-Шейх

Щоб туристи у соціальних мережах не здіймали хвилю обурення, в Шарм-ель-Шейху навіть відключили сотовий зв’язок та інтернет

Третю добу українські туристи не можуть повернутись з Єгипту – низка чартерних рейсів без пояснень була скасована туроператором. Офіційної інформації про кількість застряглих у Єгипті наразі немає, за неофіційними даними – це можуть бути тисячі громадян України.

Радіо Свобода зібрало всю відому на дану годину інформацію від туристів та українських урядників.

Де застрягли мандрівники

На єгипетському курорті Шарм-ель-Шейх серед тих, хто не може повернутися додому, і журналістка Радіо Свобода – Антоніна Маровді. Її рейс до Києва мав піднятися в небо о 05:50 15 березня, однак, ввечері напередодні вильоту туристам в її готелі повідомили, що до України їх повезуть не раніше, ніж 16 березня.

Та у неділю ввечері надійшов вже новий електронний лист з вибаченнями – вильоту до Києва не буде й 16-го числа.

Щоб туристи у соціальних мережах не здіймали хвилю обурення, в Шарм-ель-Шейху навіть відключили сотовий зв’язок та інтернет. При цьому, кореспондентці Радіо Свобода вдалося дізнатись, що до Єгипту не перестають прибувати літаки з українськими туристами.

Туристів запевняють, що вони зможуть повернутися після 17-го березня
Антоніна Маровді

«Говорила з представниками трьох операторів, вони зізналися, що багатьох туристів запевняють, що вони зможуть повернутися після 17-го березня, хоча насправді ніхто ніяких гарантій дати не може», – пише Антоніна Маровді у фейсбуці та закликає українців найближчим часом утриматись від подорожей.

Харків’янин Валерій Стрелець, який теж застряг на єгипетському курорті Шарм-ель-Шейх, пише, що з його готелю виїхали майже всі гості – лишилось десять італійців та 730-ть громадян України. Годують туристів сухим пайком, гуляти дозволяють лише територією готелю.

Пляж та інфраструктура готелю у відкритому доступі
Валерій Стрелець

«Пляж та інфраструктура готелю у відкритому доступі, щоправда о 16-й годині всіх розігнали з пляжу», – пише Стрелець та додає, що головною проблемою наразі є брак офіційної інформації.

Консул, можливо, і приїхав у Шарм-ель-Шейх, але ми його не бачили
Валерій Стрелець

«Щодо комунікації з державою Україна – додзвонитись у МЗС не вдається, консул можливо і приїхав у Шарм-ель-Шейх, але ми його не бачили, жодної інформації немає, представника туроператора, звісно ж, у готелі немає», – розповів Валерій Стрелець у відеокоментарі Радіо Свобода.

Пізніше Посольство України в Єгипті повідомило на своїй сторінці в фейсбуці, що воно звернулося з проханням до єгипетської сторони «надати дозвіл українським чартерним літакам продовжувати здійснювати польоти до міжнародних аеропортів мм. Шарм ель-Шейх та Хургада з метою перевезення на Батьківщину бажаючих українських туристів» з 19 по 31 березня, коли, за повідомленнями місцевих ЗМІ, Єгипет закрив свій повітриняй простір.

Ввечері 16 березня ексдепутат Верховної Ради Віталій Купрій – який також не зміг вилетіти з Єгипту – повідомив, що українських туристів з різних готелів звозять до одного та готують до евакуації.

Посольство ж на сторінці у фейсбуці повідомляє, що повернення українців з Єгипту розпочнеться вже 17 березня.

Хто не вивіз туристів та скільки їх

Проблеми виникли у українців, які придбали путівки від туроператора Join up. Офіційної інформації про кількість туристів, що застрягли в Єгипті, наразі немає.

Самі ж відпочиваючі називають неофіційні цифри, які почули у готелі – одні кажуть про 14 тисяч, інші – про 60 тисяч громадян України.

На своїй сторінці у фейсбуці туроператор повідомляє, що оплатить туристам проживання у готелях до 17 березня, пролонгує страхові поліси. Далі Join up радить відпочиваючим спокійно чекати подальших офіційних повідомлень.

Вивезення туристів – ​проблеми самих туристів?

Вранці 16 березня ЗМІ оприлюднили доволі різкий коментар заступника голови Державної прикордонної служби Володимира Нікіфоренка. На брифінгу урядник заявив, що українські туристи мають самостійно вирішувати – як їм повертатись до України.

Заступник голови Державної прикордонної служби України Володимир Нікіфоренко під час брифінгу, Київ, 16 березня 2020 року
Заступник голови Державної прикордонної служби України Володимир Нікіфоренко під час брифінгу, Київ, 16 березня 2020 року
Громадяни повинні самостійно планувати своє повернення
Володимир Нікіфоренко

«Громадяни, в тому числі з Єгипту, повинні планувати самостійно своє повернення. Ми оголошували про порядок руху, ми повідомляли перевізникам про те, що повітряне сполучення буде припинено. Тому вони повинні для себе це рішення прийняти самостійно», – прокоментував ситуацію чиновник.

Після обіду вже свій брифінг дав й очільник Міністерства закордонних справ. Дмитро Кулеба запевнив – українців в Єгипті не полишуть.

Зараз складаємо повну картину, де і хто з наших громадян знаходиться
Дмитро Кулеба

«Зараз ми у тісному зв’язку з Міністерством інфраструктури, з Державною прикордонною службою, ми складаємо повну картину, де і хто з наших громадян знаходиться та аналізуємо, яким чином допомогти їм звідти дістатися до України», – міністр закордонних справ повідомив, що наразі у Шарм-ель-Шейху працює консул України.

Він має зібрати інформацію про кількість українців, що застрягли у Єгипті, та з’ясувати їхній стан здоров’я. Лише після цього почнеться підготовка до евакуації – яку мають взяти на себе туроператори.

Туроператорам не вдасться повністю перекласти цей тягар на державу
Дмитро Кулеба

«Туроператори, які так героїчно звезли людей до Єгипту за останні дні, мають виконати свої зобов’язання і повернути громадян назад. Ми будемо з ними працювати, Міністерство інфраструктури буде з ними працювати. Туроператорам не вдасться повністю перекласти цей тягар на державу, проблему українців в Єгипті ми будемо вирішувати спільно з тими, хто цю проблему створив», – заявив Дмитро Кулеба та додав, що в МЗС розраховують на «конструктивну й відповідальну позицію» туроператорів.

Наразі вільні подорожі перестають бути реальністю
Дмитро Кулеба

Міністр вважає, що наразі «світ занурюється у дуже серйозну кризу» і найближчим часом вільні подорожі «перестануть бути реальністю». Тому, Дмитро Кулеба закликає українців, що застрягли за кордоном, не купувати нових авіаквитків – навіть, якщо вони з’являються в онлайн-системі продажів.

Він запевнив, що найближчим часом усіх повернуть до України й просить туристів довіряти інформації лише з офіційних джерел. Яким чином буде організована евакуація з Єгипту повідомлятимуть на сторінці Міністерства закордонних справ у фейсбуку.

  • Зображення 16x9

    Руслан Тарасов

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з вересня 2017 року. Автор репортажів і документальних проєктів. У журналістиці – понад 10 років. Навчався у Харківській державній академії культури. Працював у декількох загальнодержавних телекомпаніях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG