Доступність посилання

ТОП новини

Ще одну самоізоляцію я не витримаю – журналістка, яка перехворіла на COVID-19


Наталя Довбиш, одеська журналістка, яка перенесла COVID-19
Наталя Довбиш, одеська журналістка, яка перенесла COVID-19

Радіо Свобода у рубриці #МояІсторія розповідає історії людей, на життя яких вплинула пандемія коронавірусу COVID-19. Це – лікарі, які рятують життя і ризикують своїм; пацієнти, які борються із недугою; родичі тих, хто інфікувався і захворів; малі підприємці, які рятують свій бізнес чи навіть відкривають під час епідемії нові можливості.

В Україні на 5 вересня, за даними РНБО, у зв’язку із коронавірусною епідемією виявили 133 787 хворих на COVID-19, померли 2 811 пацієнтів, 61 649 одужали.

Одеська журналістка Наталя Довбиш перехворіла на COVID-19 в серпні. Це була легка форма хвороби – поганий стан тримався тільки півтори доби. Значно більше журналістка страждала від самоізоляції – 14 днів в одній кімнаті стали жахливим досвідом. Каже, що більше вона на таке не погодиться. Ба більше в умовах, коли більшість людей не виконує навіть елементарні вимоги щодо захисту від «ковіду» – через декілька днів після одужання Наталя знімала святкування дня міста в Одесі. В центрі міста в одному натовпі зібрались тисячі людей без масок.

Як вона підхопила COVID-19, Наталя так і не з’ясувала – вона постійно носила маску, мила руки і активно користувалась санітайзером. Серед її близьких знайомих «ковідом» також ніхто не хворіє. Все почалось у вівторок, 11 серпня – дівчина відчула дуже сильну слабкість. Спочатку вона пов’язала її із великою кількістю роботи – в останні дні вона багато ходила пішки у спеку та багато знімала. Також дерло горло, каже Наталя.

«Повний комплект всім відомих симптомів був наступного дня, в середу – мене морозило, сильно дерло, сил рухатись не було, боліли всі м’язи, все тіло. Десь о другій я була на роботі, але вже розуміла, що є шанси підхопити «ковід». Тому намагалась триматися подалі від колег. Приїхала додому та поміряла температуру, в мене було 38. Я випила жарознижуюче, заснула на кілька годин, а потім знову поміряла температуру – було вже 38,4», – розповідає журналістка.

Наталя Довбиш: «Ще одну самоізоляцію я не витримаю» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Швидку Наталя вирішила не викликати. Каже, що лікарі могли бути більш потрібні літнім людям, чи дітям, які переносять «ковід» гірше. В неї не була підписана декларація із сімейним лікарем і, як вона пізніше з’ясувала, це створювало б додаткові складнощі.

«В четвер мені було в принципі нормально – майже не боліли м’язи, зникла слабкість. Я не дуже гарно себе відчувала, але це було як звичний грип. Температура протягом дня була 37,1-37,3. У п’ятницю я зробила за власний рахунок ПЛР-тест в Smart Lab – 1810 гривень. Дорого, але протягом доби знаєш, чи є в тебе COVID-19», – продовжує Наталя розповідь.

В п’ятницю журналістці стало значно краще, а в суботу ввечері на пошту надіслали результати ПЛР-тестування – «позитивний» на «ковід». Єдиним симптомом на той момент фактично залишалась опухла слизова носа і втрата чутливості на запахи. М’язи не боліли, горло не дерло.

Наталя каже, що в цей момент вона трохи запанікувала – і через відсутність декларації із «сімейником», і через нерозуміння, що робити далі. Її лякала необхідність два тижні сидіти вдома – зазвичай Наталя багато спілкується із друзями, гуляє містом.

«Я занадто товариська людина, щоб це спокійно винести. Мені потрібно спілкування. Я дивилась як усі працюють та думала, що я хочу знімати, хочу банально гуляти, випити з друзями пива», – говорить вона.

В перші дні хвороби в тебе таке відчуття, що ти вляпався. Що ти винуватий.
Наталя Довбиш

Проте Наталя розуміла, що на вулиці вона може заразити когось, хто не перенесе хворобу так само легко, як вона.

«Мені 28 років, в мене немає хронічних захворювань, мені було нормально. Якщо б була хоча б одна «хроніка», то думаю, все було б значно гірше, може навіть вбило би мене. В перший день хвороби було дуже складно, я думала це ніколи не скінчиться. Подібний стан в мене був, коли я лікувала грип одразу після «жовтухи», – пригадує Наталя у розмові з Радіо Свобода.

На регіональній гарячій лінії їй порадили підписати декларацію із сімейним лікарем, двічі на добу проводити вологе прибирання квартири, регулярно провітрювати приміщення та промивати ніс. Журналістка знайшла собі «сімейника» в приватній клініці та підписала із ним декларацію – це можна було зробити в «онлайні».

«Я зателефонувала сімейному лікарю, розповіла про симптоми. Він сказав, що я можу не переживати та прописав мені «Аміксин». Серйозно? Фуфломіцин? Я подумала: «Ну це ж лікар, в мене ще не таке було у житті і пропила цей курс». Ще лікар порадив перебувати по можливості вдома. По можливості!», – чи то дивується, чи обурюється Наталя.

Лікар зателефонував їй через півтора тижня і нагадав, що потрібно здавати другий ПЛР-тест. За його словами, комунальна швидка до неї не поїде, оскільки «сімейник» працює в приватній клініці, тому доведеться знову платити самій. Наталя каже, що вона і не розраховувала на безоплатне тестування.

«Я знаю, що деякі люди його робили безкоштовно, але це були люди, які постійно ходять в лікарні, знають, як там все працює», – говорить вона.

За повторний тест Наталя заплатила на 300 гривень менше і за добу отримала негативний результат. Жоден з її близьких на щастя не захворів, ані колеги, ні друзі. Навіть її хлопець, з яким вони живуть разом, не підхопив «ковід».

«В перші дні хвороби в тебе таке відчуття, що все добре, але є певна пригніченість. Ти розумієш, що ти вляпався. Що ти винуватий. Що мабуть треба було одягати маску навіть поряд зі знайомими і мабуть ти б не страждав на самоізоляції. Через добу після тестування я вийшла на роботу і в мене вже була зйомка нескладна, я просто стояла в пресцентрі із камерою. Маску я досі ношу, особливо в транспорті. Тому що були випадки, коли люди хворіли по кілька разів», – розповідає журналістка.

Я не буду жертвувати власним життям, щоб люди, які не турбуються про себе, святкували на площах
Наталя Довбиш

– Зараз в соціальних мережах активно обговорюють фотографії зі святкування дня міста в Одесі. Міністр охорони здоров’я каже, що таке скупчення призведе до нової хвилі захворювань.

– Я там була в той вечір, знімала. Пройшла Потьомкінські сходи зверху до низу.

– Що ти відчуваєш з цього приводу? Чи вражає тебе поведінка людей після власної хвороби?

– З усього натовпу тільки з десяток людей носили маски. Четверо з них – в масках із партійним слоганом міського голови Одеси.

Наступні мої слова можуть прозвучати погано, але… Я сиділа на самоізоляції, тому що потрібно бути соціально відповідальним. Тому що я могла заразити когось слабкого. Але зараз, після хвороби, я розумію, що якщо я захворію в другий раз, я не буду здавати тест. Я буду ходити усюди в масці і максимально далеко від людей. Але я не винесу другу самоізоляцію і не бачу в ній сенсу. Я не буду жертвувати власним життям, щоб люди, які не турбуються про себе, ось так святкували.

Ці два тижні самоізоляції були дуже складними для мене. І якщо я буду розуміти, що деякі з моїх симптомів повернулись, я не буду здавати дуже дорогий тест. Я буду ходити в масці, регулярно її змінювати і жити далі, – говорить одеситка.

Український уряд запровадив обов'язкову самоізоляцію хворих на COVID-19 у березні 2020 року. За порушення карантину передбачені штрафи від 17 до 34 тисяч гривень.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG