Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Аерофлот» вперше відправив літак на ремонт до Ірану через санкції


«Аерофлот» відправив літак Airbus A330-300 до Тегерана 5 квітня (фото ілюстративне)
«Аерофлот» відправив літак Airbus A330-300 до Тегерана 5 квітня (фото ілюстративне)

Найстаріша російська авіакомпанія «Аерофлот» вперше відправила один зі своїх літаків на ремонт до Ірану. Це сталося через запроваджені проти Росії санкції після повномасштабного вторгнення в Україну, повідомило російське видання РБК із посиланням на два джерела. Представник перевізника це підтвердив.

«Аерофлот» відправив літак Airbus A330-300 до Тегерана 5 квітня. Там його обслуговуватимуть фахівці найбільшого іранського перевізника Mahan Air, основна мета – ремонт стійок шасі.

Представник «Аерофлоту» заявив, що компанія Mahan Air «має необхідну матеріальну базу, сертифікати і величезний досвід, провайдер виконує технічне обслуговування з високим рівнем якості».

Як уточнює РБК, техобслуговування в Ірані обговорювали кілька місяців. Раніше «Аерофлот» звертався з цією метою до гонконгської групи з обслуговування літаків HAECO.

В авіапарку «Аерофлоту» станом на 1 квітня було 178 літаків Airbus і Boeing.

  • Наприкінці лютого 2022 року після початку масштабної війни Росії проти України США, Євросоюз та інші країни запровадили обмеження на польоти російських авіакомпаній. ЄС заборонив експорт до Росії товарів і технологій, що використовуються в авіаційному та космічному секторах, а також заборонив страхування і технічне обслуговування товарів, пов’язаних із цими галузями.
  • У середині червня посол КНР Чжан Ханьхуей заявив, що Китай готовий постачати російським авіакомпаніям запчастини до літаків. Через місяць Росія підписала угоду про постачання обладнання та техобслуговування літаків з Іраном. Проте експерти скептично ставляться до цього документа, оскільки Іран сам перебуває під санкціями, експлуатує старий повітряний флот і не зможе виробляти деталі для сучасних літаків, які використовують у Росії, тому запчастини доведеться возити за «сірими» схемами через треті країни.
  • Уряд Росії наприкінці грудня 2022 року узаконив так звану «канібалізацію» літаків – дозволив знімати запчастини з одних повітряних суден для ремонту інших. Також російська влада дозволила встановлювати неоригінальні іноземні деталі на закордонні літаки, що залишилися у Росії.

XS
SM
MD
LG