Доступність посилання

ТОП новини

Понад 1300 мирних жителів Афганістану вбито за перше півріччя 2019 року – ООН


За даними ООН, найбільше афганців загинули через набіги та сутички, далі йдуть жертви вибухів саморобних бомб та повітряних ударів
За даними ООН, найбільше афганців загинули через набіги та сутички, далі йдуть жертви вибухів саморобних бомб та повітряних ударів

Понад 1300 афганців було вбито і ще 2466 поранено за перші шість місяців цього року. Про це повідомила Місія допомоги ООН в Афганістані (UNAMA) 30 липня.

Останні дані про жертв серед мирного населення оприлюднили на фоні прагнень Вашингтону припинити 18-річну війну з ісламістськими угрупованнями. США хоче підписати мирний пакт до 1 вересня – перед президентськими виборами у Афганістані.

Наразі угруповання «Талібан» контролює або намагається встановити контроль над більш ніж половиною території країни – найбільша площа з моменту початку в Афганістані операції під керівництвом США у 2001 році.

За даними ООН, найбільше афганців загинули через набіги та сутички, далі йдуть жертви вибухів саморобних бомб та повітряних ударів. 52% жертв спричинені діями талібів та інших ісламістських угруповань. Провладними силами вбито 717 людей та 680 поранено, що на 31 відсоток більше порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляють в ООН.

Серед загиблих – 327 дітей, 880 отримали поранення. За перші півроку загинули 144 жінки, поранено 286.

«Сторони конфлікту можуть давати різні пояснення останнім тенденціям, кожна з яких покликана виправдати власну військову тактику», – заявив Річард Беннетт, керівник UNAMA.

Він наголосив, що зменшити кількість жертв серед цивільного населення можна не лише дотримуючись норм міжнародного гуманітарного права, але й зменшивши інтенсивність бойових дій.

XS
SM
MD
LG