Доступність посилання

ТОП новини

Машини з номерами РФ більше не можуть перебувати у Фінляндії


Закритий кордон між РФ та Фінляндією
Закритий кордон між РФ та Фінляндією

На території Фінляндії з 16 березня більше не можуть перебувати автомобілі з російською реєстрацією, повідомляє фінська митниця.

На відміну від таких країн, як Латвія та Литва, у Фінляндії такі машини не будуть конфісковані. При їхньому виявленні вони будуть затримані митними органами, власнику машини необхідно буде сплатити мито та відповідний податок. Після цього автомобіль має бути вивезений за межі Євросоюзу.

Існують також винятки. У Фінляндії можуть залишитися автомобілі з російськими номерами, що належать студентам, які навчаються в країні, та росіянам, які працюють у Фінляндії за контрактом. Також заборона не стосується машин, що належать громадянам ЄС, які одночасно є власниками постійної посвідки на проживання в Росії, або членам їхніх сімей.

Вʼїзд автомобілів із російськими номерами до Фінляндії був закритий ще 15 вересня 2023 року після розʼяснень Єврокомісії щодо застосування санкційного режиму. На вивезення з країни машин із російськими номерами відвели пів року.

На російсько-фінському кордоні з листопада 2023 року закриті всі автомобільні пункти пропуску. Таке рішення влада Фінляндії ухвалила через наплив мігрантів із третіх країн, до якого, як стверджують у Гельсінкі, причетна російська влада. Заборона діє щонайменше до 14 квітня.

Минулої осені всі країни Євросоюзу, що межують з Росією, перестали впускати російські машини. Вони послалися на розʼяснення Єврокомісії щодо запровадженої ще в жовтні 2022 року заборони на імпорт автомобілів із Росії. У них ідеться, що імпортом може вважатися і вʼїзд до країн ЄС машин із російськими номерами, навіть без мети їхнього продажу.

Остаточне рішення про те, як чинити з такими автомобілями, залишається на розсуд національних урядів. Кілька країн ЄС не оголошували про будь-які обмеження. Натомість Латвія та Литва ухвалили рішення про можливість конфіскації автомобілів з російськими номерами. У Латвії такий закон діє з лютого. У Литві цього тижня також конфіскували перший автомобіль, який порушив заборону.

Форум

XS
SM
MD
LG