Доступність посилання

ТОП новини

Здоровʼя нобелівського лауреата Беляцького погіршилося за ґратами – родина


Алесь Беляцький
Алесь Беляцький

Для білоруського правозахисника, лауреата Нобелівської премії миру Алеся Беляцького 9 квітня стало тисячним днем у вʼязниці в Білорусі. Його дружина Наталія Пінчук в інтервʼю Associated Press розповіла про побоювання з приводу здоровʼя чоловіка.

Пінчук зазначила, що останні пів року 61-річний правозахисник перебуває в одиночній камері, попри хронічні захворювання. Наталя Пінчук додала, що дізналася від людей, які вийшли з вʼязниці, що стан Беляцького далі погіршується.

Дружина правозахисника закликала Організацію Обʼєднаних Націй «діяти активніше», щоб допомогти чоловікові, який відбуває 10-річний термін, як вона наголосила, за свою правозахисну діяльність. В інтервʼю AP вона також закликала сприяти звільненню інших політвʼязнів у Білорусі.

Білоруська служба Радіо Свобода повідомила 9 квітня, що близько 80 тисяч людей підписали петицію про звільнення керівника правозахисного центру «Вясна» Алеся Беляцького. У публікації зазначається, що тисячу днів увʼязнення разом із Беляцьким провели також його колеги Валентин Стефанович та Володимир Лабкович.

Німецько-швейцарська правозахисна організація «Libereco. Партнерство за права людини» та «Вясна» раніше закликали підписувати петицію про звільнення Беляцького та всіх політвʼязнів Білорусі. Мета кампанії, яка триває з осені 2022 року, – зібрати 100 тисяч підписів та доставити їх до посольства Білорусі.

Алесь Беляцький перебуває в тюремному увʼязненні з 2021 року. У березні 2023 року його засудили до 10 років позбавлення волі. Беляцького визнали винним у фінансуванні протестів проти Лукашенка у 2020 році та контрабанді грошей. Алесь Беляцький та його прихильники відкинули звинувачення, назвавши їх політичними.

Форум

XS
SM
MD
LG