Доступність посилання

ТОП новини

Силовики Лукашенка пропонують позбавляти громадянства білорусів, які втекли від режиму


Голова підрозділу білоруського міністерства внутрішніх справ виступив з ініціативою позбавляти громадянства білорусів, які втекли від режиму Олександра Лукашенка. Його слова з інтерв’ю наводить газета «СБ. Беларусь сегодня». На це звернула увагу білоруська служба Радіо Свобода.

«Люди, які втекли з нашої країни, ненавидять її і тепер працюють в інтересах західних країн, не повинні мати права називатися білорусом», – заявив начальник відділу Головного управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією В’ячеслав Орловський. За його словами, ця норма має поширюватися не тільки на натуралізованих громадян, а й на громадян за народженням.

«Якщо вони відвернулися від країни, чому країна не може відвернутися від них? У результаті вони не зможуть вільно приїхати до Білорусі, не зможуть брати участь у виборчих процесах, суспільному та політичному житті держави», – сказав високопоставлений силовик.

10-та стаття білоруської конституції стверджує: «Ніхто не може бути позбавлений громадянства Республіки Білорусь».

Головне управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією білоруського МВС займається боротьбою з організованою злочинністю, тероризмом, корупцією в органах державної влади. Підрозділ активно брав участь у придушенні білоруських протестів і вже кілька разів виступав із жорсткими ініціативами, спрямованими проти опозиції.

Десятки тисяч білоруських громадян змушені були залишити країну після масових протестів, що відбулися після президентських виборів у серпні 2020 року. Тоді влада оголосила про перемогу на голосуванні чинного президента Олександра Лукашенка. Порушені тисячі кримінальних справ, понад 800 людей правозахисники вважають політичними ув’язненими.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG