Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі журналіста Анджея Почобута засудили до восьми років колонії


Анджей Почобут
Анджей Почобут

У Білорусі Гродненський обласний суд засудив журналіста та активіста Спілки поляків Анджея Почобута до восьми років колонії, пише державне білоруське агентство БелТА.

Його визнали винним за статтями про розпалювання ворожнечі (стаття 130 Кримінального кодексу) та заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди нацбезпеці (стаття 361 КК). Судовий процес у справі відбувався у закритому режимі.

За інформацією польського видання Rzeczpospolita, серед епізодів кримінальної справи проти активіста – «розмови про радянську агресію проти Польщі», стаття в Gazeta Wyborcza про розгін протестів у 2020 році та матеріал 2006 року про командира польського антикомуністичного підпілля у Гродненській області.

Анджея Почобута затримали у Гродні в березні 2021 року. Цього дня силовики прийшли і до інших активістів Спілки поляків: до його голови Анжеліки Борис, директорки громадянської школи при Спілці поляків у Волковиську Марії Тишковської та керівника Лідського відділення Спілки поляків Ірени Бернацької. Майже на два тижні раніше на звʼязок перестала виходити і директорка «Польської школи» Анна Панішева.

У березні 2022 року проти Анжеліки Борис та інших осіб порушили кримінальну справу про розпалювання національної ворожнечі (частина 3 статті 130). 25 березня 2022 року Борис відпустили під домашній арешт, а Бернацьку, Тишковську та Панішеву вислали до Польщі.

У жовтні 2022 року КДБ Білорусі вніс Анджея Почобута до списку осіб, причетних до терористичної діяльності.

XS
SM
MD
LG