Доступність посилання

ТОП новини

Блінкен закличе G20 тиснути на Росію, щоб відкрити морські шляхи


Ентоні Блінкен 6 липня летить до Азії на зустріч міністрів закордонних справ G20, що пройде на Балі 8 липня
Ентоні Блінкен 6 липня летить до Азії на зустріч міністрів закордонних справ G20, що пройде на Балі 8 липня

Держсекретар США Ентоні Блінкен цього тижня закликатиме членів «Групи 20» (G20) чинити тиск на Росію, щоб підтримати зусилля ООН щодо відкриття морських шляхів, заблокованих війною РФ проти України, і повторить попередження Китаю не підтримувати військові зусилля Москви.

Блінкен 6 липня летить до Азії на зустріч міністрів закордонних справ G20, що пройде на Балі 8 липня. Він має зустрітися зі своїм китайським колегою Ваном Ї, водночас зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим не очікують.

Рамін Толуї, помічник держсекретаря з питань економіки і бізнесу, повідомив, що питання енергетичної і продовольчої безпеки будуть серед основних тем майбутніх переговорів голів МЗС G20.

«Країни G20 повинні притягнути Росію до відповідальності і наполягати на тому, щоб вона підтримувала зусилля ООН щодо відновлення морських шляхів для доставки зерна», – сказав він. – Незалежно від того, чи буде це на рівні G20, чи на рівні окремих країн G20, це важливий момент, який підкреслить міністр Блінкен».

Україна звинувачує Росію в крадіжці зерна під час повномасштабного вторгнення і блокуванні українських портів, що блокує вивезення зерна і сприяє глобальному дефіциту продовольства. Росія це заперечує.

Цього тижня Україна повідомила, що веде переговори з Туреччиною й ООН щодо гарантій експорту зерна.

Раніше «Схеми» (проєкт «Радіо Свобода») показали масштаби, в яких Росія вивозить українське зерно з окупованих територій. За даними розслідувачів, упродовж травня Росія могла незаконно вивезти з окупованих нею територій України понад 180 тисяч тонн українського зерна вартістю понад два мільярди гривень.

Зокрема, у травні супутники Planet Labs неодноразово фіксували довгі колони зерновозів, що тяглися у бік окупованого Росією Криму. Далі зерно вантажать на судна у севастопольському у терміналі «Авліта».

Тільки за травень і початок червня за допомогою супутникових знімків Planet Labs «Схеми» нарахували прибуття до морського порту Севастополя щонайменше 12 вантажних суден.

Продукція, що вантажиться в порту Севастополя, належить Україні, наголошують у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Одне з суден, згідно з супутниковим знімком, після виходу із Севастополя було помічене у сирійському порту міста Латакія, де з нього розвантажували українське зерно.

Незаконне вивезення Росією українського зерна через окупований Крим до третіх країн розслідує українська прокуратура.

XS
SM
MD
LG