Доступність посилання

ТОП новини

Блінкен привітав «сміливі кроки» Вірменії та Азербайджану щодо мирних переговорів


Зліва направо: міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов, державний секретар США Ентоні Блінкен і голова МЗС Вірменії Арарат Мірзоян під час зустрічі у Вашингтоні, 7 листопада
Зліва направо: міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов, державний секретар США Ентоні Блінкен і голова МЗС Вірменії Арарат Мірзоян під час зустрічі у Вашингтоні, 7 листопада

Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрівся з міністром закордонних справ Вірменії Араратом Мірзояном і головою МЗС Азербайджану Джейхуном Байрамовим 7 листопада в Blair House – державному гостьовому будинку навпроти Білого дому.

Переговори відбулися всього за кілька тижнів після найгірших боїв між двома країнами з часів війни 2020 року за контроль над регіоном Нагірний Карабах.

«Те, що ми зараз бачимо – це реальні та сміливі кроки обох країн, щоб залишити минуле позаду та працювати над міцним миром», – сказав Блінкен у публічних коментарях на початку зустрічі.

Він додав, що переговори спиратимуться на попередні дискусії на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку та інші розмови між офіційними особами Вірменії, Азербайджану та Сполучених Штатів.

Читайте також: Азербайджан планує збільшити постачання газу до Європи майже вдвічі – Алієв

«Сполучені Штати як друг Вірменії та Азербайджану готові зробити все можливе, щоб підтримати вас у цих зусиллях», – додав державний секретар.

Решта засідання проходила за закритими дверима

Перед початком переговорів Вірменія та Азербайджан звинуватили один одного в порушенні перемир’я на кордоні.

Міноборони Вірменії 7 листопада заявило, що азербайджанські сили відкрили вогонь по вірменських позиціях «на східному секторі вірмено-азербайджанського кордону».

Тим часом Давід Бабаян, фактичний міністр закордонних справ Нагірного Карабаху, заперечив повідомлення з Азербайджану на вихідних, про те, що російські миротворці здійснюють поставки зброї в регіон.

Бабаян назвав «інформаційним тероризмом» повідомлення про перекидання військової техніки в Нагірний Карабах через Лачинський коридор, який з’єднує регіон з Вірменією і контролюється російськими миротворцями.

Читайте також: Місія спостерігачів ЄС вирушила на кордон Вірменії та Азербайджану

Він заявив, що Азербайджан може використати ці повідомлення як привід для чергової провокації проти етнічних вірмен регіону, щоб «підірвати угоду» щодо Лачинського коридору.

Російська миротворча місія в Нагірному Карабасі 5 листопада повідомила про доставку до Нагірного Карабаху 12 тонн нібито гуманітарного вантажу.

Підозри щодо вантажів викликало відео, опубліковане того ж дня в інтернеті, на якому нібито видно, як кілька вантажівок із написом «Армія Росії» виїжджають із вантажного літака в аеропорту Єревана та прямують до Нагірного Карабаху.

Вірменія та Азербайджан багато років перебувають у конфлікті через сепаратистський регіон Нагірний Карабах. Підтримувані Вірменією сепаратисти захопили в Азербайджану регіон, населений переважно вірменами, під час війни на початку 1990-х років, у якій загинуло близько 30 000 людей.

XS
SM
MD
LG