Доступність посилання

ТОП новини

У Болгарії сталися сутички поліції з протестувальниками проти обмежень через COVID-19


Мітингарі змогли прорвати кордон поліції під час заворушень 12 січня і дістатися сходів парламенту, перш ніж їх відтіснили
Мітингарі змогли прорвати кордон поліції під час заворушень 12 січня і дістатися сходів парламенту, перш ніж їх відтіснили

Учасники акції протесту проти обмежень через COVID-19 у Болгарії, вступили в протистояння з поліцією перед будівлею парламенту в Софії, передає місцева служба Радіо Свобода. Мітингарі змогли прорвати кордон поліції під час заворушень 12 січня і дістатися сходів парламенту, перш ніж їх відтіснили.

Поранення отримали вісім поліцейських, повідомляє міністерство внутрішніх справ країни.

Згодом частина протестувальників попрямувала до будівлі Ради міністрів і Міністерства охорони здоров’я, але їх стримала поліція.

Читайте також: Велика Британія: Джонсон вибачився за вечірку під час суворого карантину у 2020-му

До акції долучилися близько тисячі прихильників націоналістичної партії «Вараждане» (Відродження), яка має 13 місць у 240-місному парламенті Болгарії – Народних зборах.

Вони заявили, що залишаться перед парламентом, доки не будуть виконані їхні вимоги: скасувати обов’язковий масковий режим та так звані «зелені» ковід-документи.

Заходи проти пандемії вимагають від болгар пред’являти медичний талон, який підтверджує вакцинацію, одужання від інфекції або нещодавній негативний тест на COVID-19, щоб відвідувати такі місця, як ресторани, кафе, торгові центри та спортзали. Люди також зобов’язані носити маски в приміщеннях та в громадському транспорті.

Читайте також: Коронавірус: Німеччина і Болгарія заявили про рекордне число заражень після попередження ВООЗ

Болгарія країною з найнижчим показником вакцинації з-поміж 27 членів Європейського Союзу – лише третина її населення повністю вакцинована проти COVID-19.

Щоб стимулювати вакцинацію, новий центристський уряд запропонував виплачувати 75 леві ($43,59) пенсіонерам, які отримають повну вакцинацію або бустерну дозу.

Болгарія переживає п’яту хвилю захворювань, викликаних варіантом «омікрон». 12 січня кількість нових хворих сягнула рекордного рівня – 7 062. Згідно з офіційними даними, за останні 24 години в цій балканській країні вірус забрав життя 89 людей.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG