Доступність посилання

ТОП новини

Боррель отримав позицію Ірану по переговорах щодо відновлення ядерної угоди


Жозеп Боррель вже розіслав відповідь сторонам початкової угоди, повідомив його речник
Жозеп Боррель вже розіслав відповідь сторонам початкової угоди, повідомив його речник

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель отримав відповідь Ірану щодо можливого відновлення ядерної угоди 2015 року і розіслав її сторонам початкового документу – про це повідомив 2 вересня речник Борреля Петер Стано.

За його словами, наразі країни-учасниці угоди вивчають текст.

«Подальше просування буде – як завжди – обговорюватися з усіма учасниками та Сполученими Штатами», – додав він.

Раніше 2 вересня речник МЗС Ірану Насер Канаані заявив, що надісланий Тегераном текст містить «конструктивний підхід з метою завершення переговорів». Він не повідомив подробиць змісту документу.

Читайте також: У Ірані спалахнули протести через перебої з постачанням води

Державний департамент США підтвердив, що отримав відповідь Ірану через ЄС.

«Ми вивчаємо її і будемо відповідати через ЄС, але, на жаль, вона не конструктивна», – заявив Держдепартамент, також не уточнюючи, що саме містила пропозиція Ірану.

Іран наполягає, що не має наміру розробляти ядерну зброю. Раніше цього тижня міністр закордонних справ Хоссейн Амір-Абдоллахян заявив, що Тегерану потрібні більш сильні гарантії від Вашингтона для відновлення угоди. Він також сказав, що МАГАТЕ має припинити свої «політично мотивовані розслідування» роботи Тегерана в ядерній галузі.

Читайте також: Іран заявляє, що камери МАГАТЕ будуть вимкненими на території країни до укладення нової ядерної угоди

Велика Британія, Китай, Франція, Німеччина та США підписали угоду з Іраном 2015 року. Вона передбачала, що Тегеран обмежить збагачення урану в обмін на зняття ембарго на експорт нафти.

Вихід США за президентства Дональда Трампа в 2018 році призвів до поступової відмови Тегерана від дотримання угоди. У Заходу з’явилися підозри про намагання Ірану збагатити уран, придатний для використання у ядерній зброї.

XS
SM
MD
LG