Доступність посилання

ТОП новини

Сили РФ, призначені для протистояння з НАТО, серйозно ослаблені через війну в Україні – британська розвідка


Український солдат стоїть на покинутому російському танку поблизу села на околиці Ізюму Харківської області, 11 вересня 2022 року
Український солдат стоїть на покинутому російському танку поблизу села на околиці Ізюму Харківської області, 11 вересня 2022 року

Російські сили, визначені для проведення контрударів у разі війни з НАТО, серйозно постраждали в ході війни Росії проти України, повідомила 13 вересня британська розвідка.

У повідомленні, яке цитує Міністерство оборони Великої Британії, вказано, що виведені протягом останнього тижня з Харківської області частини російських військ були зі складу 1-ої гвардійської танкової армії, підпорядковані Західному військовому округу.

«Ця армія зазнала значних втрат на початковому етапі вторгнення і не була повністю відновлена до початку українського контрнаступу на Харківщині. Перша гвардійська танкова армія була однією з найпрестижніших російських армій, виділених для оборони Москви і призначених для проведення контрударів у разі війни з НАТО. Оскільки перша гвардійська танкова армія й інші формування Західного військового округу зазнали значних втрат, звичайні сили Росії, призначені для протидії НАТО, – серйозно ослаблені», – йдеться в повідомленні.

У розвідці наголошують, що Росії, ймовірно, «знадобляться роки, щоб відновити цей потенціал».

Напередодні у зверненні президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку вересня українські військові звільнили понад шість тисяч квадратних кілометрів території України на сході й на півдні, і «рух українських військ триває».

Міністерство оборони Росії 10 вересня вперше після початку українського наступу в Харківській області, внаслідок якого був прорваний фронт і звільнені десятки населених пунктів, непрямо підтвердило відступ російських військ, назвавши це «перегрупуванням».

Наступного дня – 11 вересня – американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що відступ Росії на Харківщині – це не перегрупування військ, як стверджують у Міністерстві оборони РФ, а поспішна втеча. А відновлення контролю над містом Ізюм, серед іншого, знімає загрозу наступу на Донецьку область з північного заходу, вважають у ISW.

XS
SM
MD
LG