Доступність посилання

ТОП новини

Чехія має допомагати Україні і стримувати російську імперську експансію – голова МЗС


«Якщо буде так, що ми втомимося від власної безпеки, то втрачаємо і свободу, і суверенітет», – вважає Ян Ліпавський
«Якщо буде так, що ми втомимося від власної безпеки, то втрачаємо і свободу, і суверенітет», – вважає Ян Ліпавський

Головне завдання чеської зовнішньої політики – утримати Росію якомога далі від кордонів Чехії. Про це в інтерв’ю чеській агенції ČTK заявив міністр закордонних справ країни Ян Ліпавський.

За його словами, якщо Україна програє, то його країна зіткнеться з Росією буквально на кордонах Євросоюзу, поруч із Чехією.

«Ми маємо усвідомлювати, що в Україні ми стримуємо російську імперську експансію, яка точить зуби на регіон Центральної Європи, країни Балтії», – сказав Ліпавський.

Як вважає урядовець, допомога Україні – військова, гуманітарна, фінансова, політична чи моральна – також на користь європейської безпеки.

Читайте також: «Росія повинна бачити, що ми можемо захищатися» – командувач генерального штабу армії Чехії

«Якщо Україна впаде, ми зіткнемося з Росією трохи ближче – буквально на кордонах Євросоюзу, дуже близько до Чехії, і ми не повинні цього допустити», – додав він.

На думку Ліпавського, втома від війни, про яку часто говорять, проявляється по-різному.

«Проте якщо буде так, що ми втомимося від власної безпеки, то втрачаємо і свободу, і суверенітет», – зазначив міністр.

Ні Україна, ані Молдова не готові повністю до вступу в ЄС, але демонструють високу мотивацію, тому їм варто в цьому допомогти, вважає чеський урядовець.

Читайте також: Чехія заморожує російські державні активи: які саме та чи підуть ці гроші Україні?

«Наша допомога не мотивована чистим альтруїзмом і тим, що ми вважаємо це приємним. У наших власних інтересах допомогти цим країнам наблизитися до нас якомога ближче», – додав Ліпавський.

Чеська опозиція часто звинувачує владу в допомозі Україні замість підтримки простих чехів.

Згідно з опитуванням громадської думки, яке проводили влітку, більшість чехів і надалі підтримує Україну та бажає перемоги Києву, при цьому значна частина чехів відчуває втому. Опитування також засвідчило страх, що війна триватиме протягом багатьох років.

Форум

XS
SM
MD
LG