Доступність посилання

ТОП новини

ЧС-2022: протестувальник із написом Save Ukraine на футболці вибіг на поле


Активіста затримала охорона
Активіста затримала охорона

Матч між Португалією та Уругваєм на чемпіонаті світу в Катарі 28 листопада перервав уболівальник, який вибіг на поле. В руках у нього був райдужний прапор – символ підтримки ЛГБТ-спільноти. На футболці спереду був напис «Врятуйте Україну», а на спині – «Повагу іранським жінкам». Активіста затримала охорона.

«Три повідомлення за ціною одного від порушника на полі на матчі Португалії проти Уругваю», – прокоментував журналіст CBS Sports Golazo Бен Джейкобс.

Вболівальник вибіг на поле на 81-й хвилині матчу. Рахунок на цей момент був 1:0 на користь португальської збірної. Згодом гра була відновлена, Португалія перемогла 2:0.

Матч судив іранський арбітр, повідомляє The Atletic.

Катар заборонив на чемпіонаті будь-яку символіку на підтримку ЛГБТ+ спільноти. Це вважали неприйнятним багато футболістів європейських збірних, які збиралися одягнути на матчі нарукавні пов’язки з написом One Love («Одне кохання»), щоб підтримати рівність всіх людей у спорті. Однак ФІФА заявила, що такі пов’язки вважатимуться неповагою до країни, яка приймає змагання, і на команди будуть накладені санкції. Футболісти підкорилися рішенню ФІФА, зазначивши, що були б готові платити штрафи за порушення правил, але не можуть ризикувати попередженнями та можливими вилученнями гравців із поля.

Читайте також: ЧС-2022: збірна Катару першою вилетіла з домашнього турніру

В Ірані третій місяць тривають масові протести, що почалися після загибелі 22-річної активістки Махси Аміні, яка боролася за права жінок. Вона померла у вересні після ймовірного побиття в поліції моралі, яка затримала її за неправильно вдягнутий хіджаб. Іранці вийшли на вулиці, протестуючи проти поліцейського насильства та ширше – проти боротьби іранської влади з інакодумством, за повалення нинішнього глави держави аятоли Алі Хаменеї та за демократизацію країни. Демонстрації жорстоко придушуються поліцією, від рук правоохоронців загинуло вже понад 300 людей.

Футбольна збірна Ірану перед своїм першим матчем із командою Англії відмовилася співати національний гімн на знак солідарності із протестувальниками. Уболівальники зустріли вчинок команди оплесками.

Збройне вторгнення Росії до України розпочалося 24 лютого. Його жертвами стали десятки, а то й сотні, тисяч людей – як військовослужбовців, і мирних жителів. Мільйони українців були змушені залишити свої будинки та шукати притулку у більш спокійних областях країни чи інших державах. Більшість країн світу та ООН беззастережно засуджують російську агресію.

XS
SM
MD
LG