Доступність посилання

ТОП новини

У ДБР кажуть, що встановили особи 46 російських артилеристів, які обстрілювали Харків


Житлові будинки, пошкоджені російськими обстрілами, в мікрорайоні Салтівка, Харків, 22 грудня 2022 року
Житлові будинки, пошкоджені російськими обстрілами, в мікрорайоні Салтівка, Харків, 22 грудня 2022 року

Державне бюро розслідувань повідомляє, що його працівники змогли ідентифікувати 46 російських артилеристів, які обстрілювали Харків із далекобійної артилерії влітку 2022 року.

Як повідомили в пресслужбі бюро, це вдалося зробити завдяки тому, що працівники ДБР під час проведення стабілізаційних заходів на звільнених територіях Харківщини знайшли сховані російські документи.

«В одному з будинків, де був штаб російських військових, ДБР знайшло схованку з таємною документацією 138-ої мотострілецької бригади ЗС РФ. Документи вказують, що саме цей підрозділ на початку вторгнення був перекинутий із полігону Курської області для просування на Харків», – йдеться в повідомленні.

«Військовослужбовці цієї бригади, половина з яких строковики, у червні-серпні 2022 року розстрілювали Харків, зокрема житловий масив Північної Салтівки у Київському районі. Для обстрілів використовувалися системи залпового вогню «Град», 152-мм самохідні установки «Акація» та інша далекобійна артилерія», – додали в бюро.

У ДБР наголосили, що завдяки знайденим документам вдалося повністю ідентифікувати 46 військовослужбовців 138-ої мотострілецької бригади збройних сил Росії, номери закріпленої за ними зброї, рапорти і «багато іншої, корисної для слідства інформації».

У ДБР додали, що, згідно з чинним законодавством, всі знайдені документи передає до СБУ для подальшого вивчення.

Імен російських військових у ДБР не навели.

Харків і населені пункти області від початку повномасштабного вторгнення Росії практично щоденно потерпають від російських обстрілів.

У серпні в Харківській обласній прокуратурі повідомляли, що через російську агресію в області загинули понад 1000 цивільних, із них 50 дітей, поранені – удвічі більше.

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

XS
SM
MD
LG