Доступність посилання

ТОП новини

У Києві затримали автомобіль із номерами «ДНР» та його водія


СБУ: «27 вересня у мережі інтернету з’явилося повідомлення про пересування містом Київ автомобіля «Пежо-301» із номерними знаками угруповання «ДНР»
СБУ: «27 вересня у мережі інтернету з’явилося повідомлення про пересування містом Київ автомобіля «Пежо-301» із номерними знаками угруповання «ДНР»

У Києві працівники Служби безпеки України затримали чоловіка, який їздив на автомобілі з номерними знаками угруповання «ДНР», які на окупованій частині Донеччини видають контрольовані Росією бойовики. Про це 29 вересня повідомила Служба безпеки України у Facebook.

За повідомленням, 27 вересня у мережі інтернету з’явилося повідомлення про пересування містом Київ автомобіля «Пежо-301» із номерними знаками угруповання «ДНР». Завдяки вжитим оперативним заходам контррозвідники СБУ менш ніж за добу встановили місце перебування автотранспортного засобу, затримали особу, яка керувала авто (громадянина України, колишнього працівника МВС України, у теперішній час представника однієї із українських страхових компаній), та вилучили «фейкові» реєстраційні номери і документи на транспортний засіб, сказано в повідомленні.

Згідно з отриманими від громадянина поясненнями, кажуть в СБУ, цей автомобіль перебував із 2014 року в розшуку за лінією Інтерполу, у зв’язку з чим був затриманий поліцією на території Росії та переданий чоловікові як представникові страхової фірми. Під час перетину російсько-українського кордону він зняв номерні знаки «ДНР», але при в’їзді до Києва знову встановив їх, за його словами, «для забезпечення відповідності реєстраційних автомобільних номерів пакетові документів на вказану машину, виданих російськими представниками Інтерполу, на випадок зупинки транспортного засобу для перевірки працівниками поліції України».

Співробітники СБУ встановили, що працівник страхової компанії свідомо намагався сховати автомобіль після поширення інформації про нього, що ускладнювало пошук транспортного засобу. Зараз співробітники спецслужби здійснюють заходи для перевірки пояснень затриманого, а також для встановлення його можливої причетності до бойовиків.

Підтримувані Росією і підконтрольні Москві збройні сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР», що в перебігу гібридної агресії Збройних сил Росії захопили частини Донецької і Луганської областей і визнані в Україні незаконними і терористичними, претендують на статус «республік» і самочинно здійснюють деякі документальні оформлення, притаманні справжнім державам. Серед іншого, вони видають «паспорти», «водійські посвідчення» чи «реєстраційні номери транспортних засобів» від свого імені. В Росії, за указом президента Володимира Путіна, ці незаконні псевдодокументи, номерні знаки тощо тимчасово визнаються як документи або номери авт громадян чи мешканців України.

XS
SM
MD
LG