Доступність посилання

ТОП новини

Ексмера Рубіжного заочно засудили до 10 років тюрми за співпрацю з окупантами


Місто Рубіжне Сєвєродонецького району було окуповане російськими військами навесні 2022 року
Місто Рубіжне Сєвєродонецького району було окуповане російськими військами навесні 2022 року

Колишнього мера Рубіжного засудили до 10 років позбавлення волі за результатом спеціального розслідування про колабораціонізм, повідомляє Офіс генерального прокурора 19 травня.

Відомство не називає імені засудженого, але обставини вказують на колишнього міського голову Сергія Хортіва. Його визнали винним у колабораційній діяльності.

Окрім 10-річного ув’язнення та конфіскації всього майна, Хортіву заборонили працювати в органах влади та місцевого самоврядування на 15 років.

Читайте також: Гайдай розповів, скільки голів громад Луганщини пішли на співпрацю з Росією

За повідомленням, прокурори Луганської обласної прокуратури довели, що після початку повномасштабного вторгнення Росії посадовець «фактично самоусунувся» від виконання своїх повноважень і «добровільно» почав співпрацювати з російськими загарбниками.

Слідство встановило, що в березні 2022 року він погодився на пропозицію окупаційної влади стати «керівником адміністрації міста Рубіжне» незаконного збройного угруповання «ЛНР».

«Засуджений публічно заперечував здійснення збройної агресії РФ проти України та закликав до співпраці з окупантами. Задокументовано, що він неодноразово давав інтерв’ю пропагандистським медіаресурсам псевдореспубліки. На одному з відеозаписів, опублікованому на телеграм-каналі голови Чеченської Республіки, засуджений разом із «кадирівцями» розповідав про обшук у військовослужбовця Збройних Сил України», – перелічує прокуратура.

Читайте також: Фіксував розташування ЗСУ і наводив на будинки ракети РФ: у Миколаєві затримали таксиста-агента

Також колишній посадовець, за даними слідства, публічно висловлював підтримку діям Росії.

Заяви Хортіва на підтримку Росії можна також знайти в російських медіа.

У липні 2022 року тодішній голова Луганщини Сергій Гайдай назвав Хортіва серед тих чиновників області, які пішли на співпрацю з російськими військами.

Місто Рубіжне Сєвєродонецького району було окуповане російськими військами навесні 2022 року.

XS
SM
MD
LG