Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має зупинити перепродаж Індією російської нафти в обхід санкцій – Боррель


Верховний комісар ЄС із овнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель
Верховний комісар ЄС із овнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель

Євросоюз має вжити заходів щодо Індії через перепродаж нею російської нафти до Європи, вважає очільник зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель.

У статті, опублікованій у Financial Times 16 травня, Боррель вказав, що «ми маємо діяти», щоб зупинити потік нафти з Росії до Індії, яка стала одним із найбільших покупців російської нафти після того, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

«Якщо дизельне паливо чи бензин потрапляє до Європу... надходить з Індії та виробляється з російської нафти, це, безумовно, є обходом санкцій, і країни-члени мають вжити заходів. Якщо продають, то тому, що хтось купує. І ми повинні дивитися, хто купує», – наголосив Боррель.

ЄС наразі не робив нічого для припинення перепродажу Індією російської нафти до Європи. Проте Боррель сказав Financial Times, що порушить це питання перед міністром закордонних справ Індії, з яким він має зустрітися 16 травня.

Індія, яка імпортує 80% своєї нафти, перед війною купувала лише близько двох-трьох відсотків цього обсягу в Росії. Але коли торік ціни на нафту різко зросли, індійський уряд постійно збільшував її надходження з Росії, отримуючи великі знижки.

Недавній звіт Міжнародного енергетичного агентства показує, що експорт російської нафти «досягнув максимуму після вторгнення» у квітні 2023 року. «Росія, схоже, не має проблем із пошуком покупців для своєї нафти та нафтопродуктів», – ідеться у звіті.

XS
SM
MD
LG