Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз заявив про право голосу у переговорах щодо ультиматуму Росії НАТО


Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель
Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель

Європейський союз наполягає на праві голосу на імовірних переговорах із Росією з питань безпеки в Європі та взаємодіятиме з НАТО та США у будь-якому діалозі з Москвою. Про це йдеться у заяві верховного представника Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля.

Боррель визнав, що європейська безпека перебуває під загрозою. Брюссель також побоюється військової концентрації Росії на кордоні з Україною та в анексованому Криму, наголосив представник ЄС. Водночас Боррель назвав важливим кроком пропозицію альянсу провести засідання Ради Росія – НАТО у відповідь на ініціативу Кремля надати Москві гарантії безпеки з боку країн НАТО.

Вашингтон заявив про відсутність агресивних намірів щодо Росії. За словами представника Білого дому Джен Псакі, США відкриті для дипломатичних дискусій та взаємодії з Росією. Водночас Держдепартамент США зазначив, що Росія не відмовилася від нарощування військ поблизу кордону з Україною.

З ініціативою надати Росії гарантії безпеки з боку країн НАТО Путін виступив у листопаді. 17 грудня російське МЗС опублікувало пропозиції конкретних угод, яких Москва хоче вимагати від альянсу. Зокрема, Росія запропонувала зупинити розширення НАТО на схід (ідеться про відмову Україні в перспективі членства), не будувати військові бази і не розміщувати озброєння в країнах колишнього СРСР. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ фактично відкинув ці вимоги.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG