Доступність посилання

ТОП новини

ЄС почав розслідування у справі про відмивання російських грошей у Danske Bank


Раніше Danske Bank звинуватили у відмиванні понад восьми мільярдів доларів клієнтів з Росії і країн СНД
Раніше Danske Bank звинуватили у відмиванні понад восьми мільярдів доларів клієнтів з Росії і країн СНД

Європейська служба банківського нагляду (контрольний орган Європейського союзу) почала розслідування у справі про відмивання російських грошей у данському Danske Bank щодо відповідних органів у Данії й Естонії.

Служба перевірить, чи виконували данський Фінансовий нагляд й естонська Фінансова інспекція свої зобов’язання в рамках законодавства ЄС. Раніше Danske Bank звинуватили у відмиванні понад восьми мільярдів доларів клієнтів з Росії і країн СНД.

У липні 2018 року прокуратура Естонії оголосила про початок розслідування щодо естонського відділення Danske Bank, повідомляло агентство Reuters. За версією слідства, з 2007 по 2015 роки філія брала участь у відмиванні грошей на загальну суму більш ніж вісім мільярдів доларів. У зв’язку зі скандалом у відставку пішов голова Danske Bank Томас Борген.

Читайте також: Британія розслідує відмивання грошей із Росії через Danske Bank

На початку вересня 2018 року видання Financial Times з посиланням на незалежне розслідування повідомляло, що в 2013 році через естонський підрозділ Danske Bank пройшла «приголомшлива сума» – до 30 мільярдів доларів. У тому ж році стало відомо, що данська влада перевіряє угоди, укладені з 2007 по 2015 рік на загальну суму в 150 мільярдів доларів.

Своє розслідування щодо естонського відділення Danske Bank веде і влада США. У липні 2018 року позов проти банку подав підприємець Вільям Браудер, який заявив, що кредитна організація була одним із основних каналів виведення грошей із російського бюджету в шахрайській схемі, яку розкрив загиблий у московському СІЗО юрист фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський. У відмиванні грошей через банк також запідозрили двоюрідного брата президента Росії – Ігоря Путіна.

Читайте також: Відмивання мільярдів із Росії: у Данії звільняється директор найбільшого банку

19 лютого Danske Bank заявив про припинення роботи на російському ринку, а також в Латвії, Литві й Естонії. В Естонії банк закриється на вимогу Фінансової інспекції, в інших країнах – в рамках стратегії по боротьбі з відмиванням грошей.

XS
SM
MD
LG