Доступність посилання

ТОП новини

Гроші фірми, пов’язаної з Путіним, відмивались у данському банку в Естонії


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У данській і британській пресі з’явилися матеріали, що описують колосальну схему відмивання російських грошей, до якої виявилися залучені великі банки з Данії та Німеччини. За даними доповіді, на яку посилаються британська газета Guardian, данська Berlingske і міжнародний Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), до схеми могли бути причетні російські банкіри, які зараз перебувають в ув’язненні, і родич президента Росії Володимира Путіна.

Доповідь складена неназваним співробітником банку Danske, найбільшого в Данії, і адресована виконавчій раді банку. У ній згадується про те, що у 2013 році Danske закрив рахунки 20 своїх російських клієнтів – після того, як керівництво банку отримало інформацію про те, що через філію Danske в Естонії можуть здійснюватися незаконні фінансові операції, перш за все з відмивання грошей. Одним з таких клієнтів була фірма Lantana Trade LLP, яка – про це керівництво данського банку було поінформоване вже в 2013 році – надала неправдиві відомості про себе британському реєстрові компаній UK Companies House.

Власники Lantana стверджували, що фірма «спляча», зі вкрай незначним обігом. Насправді ж через її рахунки щодня проходили мільйони євро. Однак у 2013 році Danske не став розбиратися в деталях того, хто володіє цією фірмою, хоча відомості про те, що Lantana належить російським бізнесменам з добрими зв’язками в кремлівській «верхівці» і силових структурах, були вже тоді. Але детальне розслідування почалося лише через 4 роки по тому з ініціативи фінансової розвідки Естонії і після якогось «наведення» з Росії, стверджується в доповіді.

За даними її авторів, з’ясувалося, що за фірмою Lantana стоять члени керівництва російського «Промсбербанку», який розташовувався в підмосковному Подольську. Членами правління банку, як зазначає Guardian, були Олексій Куликов, Олександр Григор’єв та Ігор Путін, двоюрідний брат президента Росії. Куликов був восени минулого року засуджений Подольським судом до 9 років ув’язнення у справі про розкрадання коштів «Промсбербанку» на суму 3,3 мільярда рублів. За даними видання «Росбалт», Куликов мав впливових знайомих в правоохоронних органах. Зокрема, він тісно співпрацював з Денисом Никандровим, колишнім високопоставленим співробітником Слідчого комітету Росії, звинуваченим у корупції і зв’язках з «авторитетами» злочинного світу.

Будівля московської філії Deutsche Bank
Будівля московської філії Deutsche Bank

​Олександр Григор’єв, відомий як «король переведення в готівку», був заарештований 2015 року в іншій великій справі – про розкрадання і виведення за межі Росії коштів цілої групи банків. В рамках цієї справи, зокрема, було заарештоване майно московського торгового центру «Сфера» на Новому Арбаті в Москві. Банки, засновані Григор’євим і його компаньйонами, зокрема, і «Промсбербанк», наразі закриті, їхні ліцензії відкликані. У випадку з «Промсбербанком» рішення було ухвалене у квітні 2015 року – у зв’язку з тим, що, як зазначає портал «Банки.ру», він «проводив високоризиковану кредитну політику, пов’язану з розміщенням грошових коштів у низькоякісні активи».

Що стосується Ігоря Путіна, то під час своєї бізнес-кар’єри він входив до керівництва не тільки «Промсбербанку», але і частково до «Російського земельного банку», який належав Григор’єву. Причому саме в той час, коли через РЗБ проходили мільярди рублів, що прямували, зокрема, в банки Молдови – в рамках схеми відмивання грошей, що отримала назву «Російський ландромат». Тоді з Росії були виведені щонайменше 20 мільярдів доларів. У схемі, яка залучала десятки підставних фірм, яким «фінансисти» надавали кредити, використовувалися і рахунки в банку Danske.

Ще одна афера була пов’язана з німецьким Deutsche Bank. Через його московську філію у 2011–15 роках за допомогою так званої дзеркальної торгівлі (mirror trade – схема, пов’язана з одночасними біржовими угодами рівного обсягу на різних торгових майданчиках) було проведено приблизно 10 мільярдів доларів. Німецький банк був тоді оштрафований американським і британським фінансовими регуляторами на загальну суму в 670 мільйонів доларів.

Нинішня схема з використанням фірми Lantana і естонської філії Danske, судячи з усього, не настільки масштабна, як «ландромат». Проте, за оцінками авторитетного міжнародного експерта в галузі фінансової безпеки Л. Берка Файлса, сума, відмита через данський банк, склала від 2 до 3,3 мільярда доларів. За словами Файлса, провал Danske у частині відстежування походження клієнтських коштів «за шкалою від одного до десяти склав 11». OCCRP зазначає, що після початку запізнілого розслідування співробітники естонської філії данського банку зазнавали погроз із боку невідомих російськомовних осіб.

У заяві самого банку Danske йдеться про те, що зараз в естонській філії запроваджена «повністю оновлена і значно суворіша система контролю» за походженням коштів клієнтів. При цьому банк визнає, що «повинен був діяти швидше». Очільник підрозділу боротьби з відмиванням грошей естонської фінансової розвідки Матіс Рейманд, проте, зазначає, що «гроші зі сходу» продовжують відмиватися у фінансовій системі Естонії – зокрема, через наявні там філії західних банків. Та ж філія банку Danske минулої осені опинилася в центрі скандалу, пов’язаного зі спробою відмивання майже 3 мільярдів доларів із Азербайджану за допомогою ланцюжка підставних непрозорих фірм, зареєстрованих у Великобританії.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG