Доступність посилання

ТОП новини

Країни ЄС домовилися добровільно скоротити споживання газу на тлі зменшення поставок із Росії


Міністри енергетики схвалили пропозицію всім країнам ЄС добровільно скоротити споживання газу на 15% із серпня по березень
Міністри енергетики схвалили пропозицію всім країнам ЄС добровільно скоротити споживання газу на 15% із серпня по березень

Представники країн Європейського союзу 26 липня змогли досягти політичної угоди про добровільне скорочення попиту на природний газ на 15%, повідомила Рада ЄС.

Міністри енергетики схвалили пропозицію всім країнам ЄС добровільно скоротити споживання газу на 15% із серпня по березень.

Ці скорочення можуть стати обов’язковими в разі надзвичайної ситуації.

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що угода покаже президенту Росії Володимиру Путіну, що Європа залишається єдиною перед лицем останніх скорочень газу Москвою. «Ви нас не розділите», – сказав Габек.

За даними агентства Reuters, яке цитує двох неназваних чиновників ЄС, Угорщина була єдиною країною, яка виступила проти угоди.

​У Раді ЄС наголосили, що мета скорочення попиту на газ – заощадити напередодні зими, щоб підготуватися до можливих збоїв у постачанні газу з Росії, яка використовує енергоносії як зброю.

Йозеф Сікела, міністр промисловості й торгівлі Чехії, яка зараз головує в ЄС, заявив, що сьогоднішнє рішення чітко показало, що країни-члени будуть «стійко протистояти» будь-якій спробі Росії розділити ЄС, використовуючи енергоносії як зброю.

Заходи зі скорочення попиту газу минулого тижня запропонувала Європейська комісія.

Напередодні російський «Газпром» оголосив, що з 27 липня зупинить роботу ще однієї турбіни газопроводу «Північний потік-1», скоротивши таким чином обсяг прокачування до 20% від планової потужності.

При цьому, як зазначають експерти, скорочуючи обсяг постачання природного газу газопроводом «Північний потік-1», Росія завдає «катастрофічного удару» по своїй власній економіці. З суто економічної точки зору президент Росії Володимир Путін потребує європейського ринку набагато більше, ніж світ потребує російських енергоресурсів, стверджують Джеффрі Сонненфелд і Стівен Тіан, дослідники з Єльського університету США у статті в журналі Fortune.

XS
SM
MD
LG