Доступність посилання

ТОП новини

Новий пакет санкцій ЄС проти Москви торкнеться «Сбербанка» і постачань нафти – голова ЄК


Урсула фон дер Ляєн під час нещодавнього візиту до Києва
Урсула фон дер Ляєн під час нещодавнього візиту до Києва

Обговорюваний шостий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії за її вторгнення в Україну торкнеться банківського сектора, зокрема російського «Сбербанка», а також постачання нафти, повідомила в інтерв’ю німецькому виданню Bild am Sonntag голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Далі ми дивимося на банки, особливо «Сбербанк», на частку якого припадає 37% російського банківського сектора. І, звичайно, є питання, пов’язані з енергетикою», – сказала фон дер Ляєн у відповідь на прохання виділити ключові пункти подальших санкцій.

Як зазначила голова Єврокомісії, Брюссель зараз розробляє «розумні механізми», які дозволять включити до нового пакету обмежень заходи, пов’язані з російською нафтою. «Не можна допустити, щоб президент Путін отримав ще більш високі ціни на інших ринках за поставки, які інакше пішли б до Європейського союзу», – сказала фон дер Ляєн, назвавши головним завданням європейського керівництва «скорочення доходів Путіна».

Агентство Reuters у зв’язку з висловлюваннями фон дер Ляєн пише, що досі ЄС, запроваджуючи санкції проти Москви, не торкався російського «Сбербанка», який – разом із «Газпромбанком» – вважається одним із основних каналів оплати за російські нафту та газ. Євросоюз поки що продовжує купувати російські енергоносії, попри вторгнення Росії в Україну.

П’ятий пакет санкцій проти Росії ЄС запровадив раніше у квітні. Він передбачає, серед іншого, закриття країнами-членами європейського блоку портів для суден із Росії – за низкою винятків.

Агентство Associated Press повідомило 17 квітня, що влада Болгарії заборонила російським суднам заходити в порти країни. Виняток Софія робить для суден, які потребують гуманітарної допомоги, а також для суден, що перевозять енергоносії, продовольство і медикаменти до ЄС. Напередодні стало відомо про аналогічне розпорядження влади Італії.

XS
SM
MD
LG