Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС не мають інформації щодо можливої евакуації Росією громадян України з Кабула


Кулеба зазначив, що МЗС немає інформації, чи вивозила Росія українців з Афганістану
Кулеба зазначив, що МЗС немає інформації, чи вивозила Росія українців з Афганістану

У Міністерстві закордонних справ наразі немає інформації щодо можливої евакуації Росією з Кабулу громадян України. Про це на брифінгу 26 серпня заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

«Станом на зараз у мене немає такої інформації», – сказав він.

Кулеба додав, що всі українці, які хотіли залишити країну, перебувають на зв’язку з посольством України у Таджикистані та отримують відповідну допомогу.

Російські ЗМІ сьогодні повідомили, що чотири літаки Міністерства оборони Росії, раніше виділені для евакуації людей з Афганістану, в ніч на четвер приземлилися у Московській області. Наразі точної кількості евакуйованих не вказують, раніше повідомлялося про намір евакуювати з Афганістану понад 500 осіб – громадян Росії, Білорусі, Киргизії, Таджикистану, Узбекистану, а також України. Офіційної інформації про те, чи були на борту російських літаків українські громадяни, немає.

США і багато інших країн почали евакуацію своїх громадян з Афганістану після того, як в середині серпня контроль над країною встановив рух «Талібан». Від початку евакуації з аеропорту Кабула було вивезено близько 90 тисяч людей, в тому числі десятки тисяч афганців, яким загрожують репресії з боку талібів.

Держсекретар США Ентоні Блінкен в середу заявив, що в Афганістані ще може залишатися близько однієї тисячі американців. На підступах до аеропорту, як і раніше, – тисячі афганців, які прагнуть потрапити на евакуаційні рейси.

Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила не домагатися продовження термінів евакуації: вона закінчиться 31 серпня. Цивільних осіб продовжать евакуювати, але в останні два дні основні зусилля будуть спрямовані на вивезення військових з США, Великобританії і деяких інших країн, які охороняють аеропорт Кабула. Напередодні таліби пообіцяли зберегти можливість покинути країну після 31 серпня для охочих виїхати афганців.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG