Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Фінляндії має ухвалити рішення про вступ до НАТО – президент Нійністе


Президент Росії Володимир Путін (л) і президент Фінляндії Саулі Нійністе, архівне фото, серпень 2019 року
Президент Росії Володимир Путін (л) і президент Фінляндії Саулі Нійністе, архівне фото, серпень 2019 року

Рішення про подання заявки на вступ Фінляндії до НАТО має ухвалювати парламент країни, заявив президент Фінляндії Саулі Нійністе 4 березня в інтервʼю телекомпанії PBS під час свого візиту до Вашингтона.

«Я розумію, що НАТО тримає свої двері відчиненими. У Фінляндії триває дуже жвава і важлива дискусія щодо членства в НАТО. Наш парламент дуже активний у цьому. І зрештою це рішення ухвалюється парламентом», – стверджує президент Фінляндії.

Нійністе також запитали, чи вважає він, що його країна, залишаючись поза НАТО, перебуває в тій же безпеці, яка була б за умови членства в альянсі. «Ми були в повній безпеці, але, звісно, ми маємо враховувати те, що ми побачили зараз у Європі», – відповів фінський президент.

За даними опитування, проведеного наприкінці лютого на замовлення телекомпанії Yle, більшість жителів Фінляндії хотіли б, щоб країна стала членом Північноатлантичного альянсу. За приєднання до блоку висловилися 53% респондентів, проти – 28%. Ще 19% не змогли визначитись із відповіддю. Як зазначила телекомпанія, з 2017 року, коли було проведено попереднє аналогічне опитування, підтримка НАТО зросла на 34%.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг раніше заявляв, що вступ Швеції та Фінляндії до Північноатлантичного альянсу може відбутися дуже швидко, але тільки якщо ці країни самі ухвалять рішення приєднатися.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG