Доступність посилання

ТОП новини

Фінська поліція уточнила причину пошкодження газопроводу


Фінський патрульний корабель поблизу місця пошкодження газопроводу Balticconnector, 11 жовтня 2023 року
Фінський патрульний корабель поблизу місця пошкодження газопроводу Balticconnector, 11 жовтня 2023 року

Газовий трубопровід у Балтійському морі, ймовірно, пошкодив якір судна під прапором Гонконгу – про це заявила поліція Фінляндії 24 жовтня.

Національне бюро розслідувань країни оприлюднило технічне роз’яснення того, як саме міг бути пошкоджений трубопровід.

За даними слідства, пошкоджень міг завдати якір судна Newnew Polar Bear під прапором Гонконгу.

Керівник розслідування, детектив-суперінтендант Рісто Лохі заявив, що на дні моря виявили слід шириною 1,5-4 метри, який веде до місця пошкодження газопроводу. У кількох метрах від труби виявили якір.

«Сьогодні рано вранці якір підняли на поверхню. На ньому є сліди, які вказують, що він контактував із газопроводу», – заявив Лохі.

Водночас, за його словами, дані морського трафіку вказують на причетність судна Newnew Polar Bear, яке належить китайській компанії.

Читайте також: Фінляндія: поліція завершила огляд пошкодженого газопроводу в Естонії

Лохі додав, що правоохоронці кілька разів намагалися зв’язатися із кораблем, але екіпаж «не хоче йти на співпрацю». Поліція не має повноважень вживати примусові заходи до судна, оскільки воно в ексклюзивній економічній зоні Фінляндії, а не в територіальних водах.

Він зазначив, що Фінляндія звернулася до китайської влади, аби отримати її підтримку в розслідуванні.

Розслідування пошкодження газопроводу в Балтійському морі почалося у Фінляндії 11 жовтня.

Газопровід Balticconnector зʼєднує естонські та фінські газові мережі, дозволяючи Фінляндії використовувати газосховище в Латвії. Про аварію на підводній лінії стало відомо 8 жовтня. Фінський оператор гілки Gasgrid попередив тоді, що з труби під водою витікає газ.

Пізніше стало відомо, що пошкодження міг зазгнати і кабель звʼязку між країнами. Естонський оператор Elering 9 жовтня повідомив, що при розслідуванні того, що трапилося, не виключаються всі версії, включно із саботажем, передавало агентство Reuters.

Форум

XS
SM
MD
LG