Доступність посилання

ТОП новини

Російський олігарх Фрідман вимагає від Люксембургу майже 16 мільярдів доларів


Петро Авен і Михайло Фрідман (праворуч)
Петро Авен і Михайло Фрідман (праворуч)

Співвласник «Альфа-Груп» Михайло Фрідман запропонував владі Люксембургу розпочати переговори про виплату йому компенсації на суму майже 16 мільярдів доларів за вилучення його активів через санкції ЄС, пише видання «Ведомости» з посиланням на два джерела.

За словами співрозмовників видання, адвокати надіслали повідомлення ще в лютому, але поки що не отримали відповіді.

Фрідман вважає, що влада Люксембургу незаконно експропріювала його активи.

За словами джерел, заявлена Фрідманом сума компенсації – приблизна, оскільки бізнесмен не може найняти експертів-оцінювачів у Євросоюзі, а його люксембурзьким компаніям заборонено ділитися з ним фінансовою інформацією.

Фрідман вважає, що Люксембург, заморозивши активи, порушив двосторонній інвестиційний договір 1989 року між Бельгією та Люксембургом з одного боку та Радянським Союзом (і Росією як його правонаступницею) з іншого, кажуть співрозмовники видання. За договором, Люксембург має пів року на відповідь, після чого Фрідман може звернутися до комісії ООН з права міжнародної торгівлі або до Стокгольмського арбітражу.

Представники Фрідмана на запит видання «Ведомости» не відповіли.

У квітні суд першої інстанції в Люксембурзі ухвалив скасувати персональні санкції, запроваджені Євросоюзом щодо Фрідмана та ще одного співвласника «Альфа-Груп» Петра Авена.

Заявники стверджували, що подані Радою ЄС підстави для включення їх до списків санкцій не відповідали європейським стандартам, а самі заходи були надмірними. Financial Times писала, що деякі докази, використані проти бізнесменів, були помилковими або вводили в оману.

У результаті Фрідман і Авен домоглися скасування двох рішень про санкції ЄС проти них, але одне рішення залишилося чинним.

Форум

XS
SM
MD
LG