Доступність посилання

ТОП новини

У Фрідмана заявили про намір позбутись активів у РФ після розслідування «Схем» про співпрацю з Росгвардією


Раніше «Схеми» розповіли, що компанія «АльфаСтрахование» надає послуги зі страхування для службового транспорту підрозділів Росгвардії
Раніше «Схеми» розповіли, що компанія «АльфаСтрахование» надає послуги зі страхування для службового транспорту підрозділів Росгвардії

Після публікації розслідування «Схем» (Радіо Свобода) про співпрацю російського «АльфаСтрахования» з підрозділами Росгвардії, що беруть участь у війні проти України, власник цієї страхової компанії, люксембурзький холдинг ABH Holdings, акціонером якого є підсанкційний російський олігарх Михайло Фрідман, заявив про намір вийти з бізнесу в Росії – як страхового, так і банківського. Про це йдеться у заяві холдингу, опублікованій на сайті «Сенс Банку» (колишня назва – «Альфа-Банк», бенефіціарний власник – Михайло Фрідман і партнери).

Раніше «Схеми» розповіли, що компанія «АльфаСтрахование» надає Росгвардії послуги зі страхування службового транспорту, в тому числі тих військових частин, які беруть безпосередню участь у повномасштабній війні проти України та підтримують російський режим на окупованих територіях. За останні п’ять років така співпраця принесла «АльфаСтрахованию» понад 280 мільйонів рублів, а за 2022-ий – щонайменше 63,4 млн рублів.

«Член Ради директорів АВН Holdings пан Ендрю Бакстер підтвердив, що холдинг виходить із бізнесу в Росії як банківського, так і страхового: «Зараз узгоджуємо з європейськими регуляторами угоду з продажу російського банку та підхід до інших угод: продаж, редоміциляція (переїзд компанії з однієї юрисдикції до іншої) або реструктуризація з виділенням бізнесу», – йдеться в заяві на сайті Сенс-банку, опублікованій 3 травня.

Бакстер також заявив, що, відповідно до європейського законодавства, акціонери холдингу, які перебувають під санкціями ЄС, «жодним чином не беруть участі у роботі холдингу і активів, що належать холдингу, а також не можуть розпоряджатися своїми частками володіння в холдингу, адже вони заморожені».

Також Бакстер поскаржився на те, що холдинг не має впливу на російський менеджмент «Альфастрахування», та не може отримати звітність своєї дочірньої структури в Росії. При цьому, він прокоментував факти з розслідування «Схем», заявивши що «Альфастрахування» уклало з Росгвардією страхові договори ще «до лютого 2022 року».

При цьому в розслідуванні «Схем» наводилися не договори, а акти наданих послуг, які компанія Фрідмана в РФ продовжила надавати військовим частинам Росгвардії по всій країні протягом усього 2022 року, за які за результатами року отримала щонайменше 64 мільйони рублів (30 млн гривень). А з деякими військовими частинами, зокрема тими, що забезпечують охорону Путіна, уклала договір на страхування вже у лютому 2023 року.

Контракт «АльфаСтрахования» за 7 лютого 2023 року з військовою частиною 26116
Контракт «АльфаСтрахования» за 7 лютого 2023 року з військовою частиною 26116

Також у «Альфа-груп» прокоментували факти з розслідування «Схем» про співпрацю X5 Retail Group, акціонером якої є Михайло Фрідман, з Міністерством оборони Російської Федерації шляхом відкриття магазинів під спільним брендом «Военторг-Пятерочка» після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та запровадження санкцій ЄС проти «Военторгу».

«X5 Retail – публічна компанія, зареєстрована в Нідерландах, контрольний пакет якої торгується на Лондонській біржі LSE. «Альфа-Груп» є власником міноритарного пакета акцій компанії. Як і в ситуації з «Альфа Страхуванням», акціонери, які перебувають під санкціями, повністю відрізані від управління компанією та не можуть розпоряджатися своїми акціями».

У своєму розслідуванні «Схеми» навели численні підтвердження того, що військові частини Росгвардії, з якими «Альфастрахованием» підписані контракти на страхування службового транспорту, беруть безпосередню участь у повномасштабній війні проти України та підтримують російський режим на окупованих територіях.

«Схеми» встановили, що страхова компанія Фрідмана застрахувала автомобілі військової частини, яка підпорядковується Головному управлінню спеціальних програм президента РФ Володимира Путіна.

Розслідувачі також з’ясували, що російська компанія X5 Retail Group, співвласником якої є Фрідман, під час повномасштабного вторгнення продовжує співпрацювати з військово-промисловим комплексом Росії, а саме – з підприємством «Военторг» Міноборони РФ, яке забезпечує російських військових формою та продуктами. Йдеться про діяльність мережі роздрібних магазинів у Росії під спільним брендом «Военторг-Пятерочка», яка була створена у 2014 році і продовжує розростатись і під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У коментарі «Схемам» сам Михайло Фрідман підтвердив, що він є акціонером цих компаній, але підкреслив, що «вийшов з усіх органів управління». У Мін’юсті України журналістам повідомили, що така співпраця може бути підставою для конфіскації активів Михайла Фрідмана в Україні на користь держави.

XS
SM
MD
LG