Доступність посилання

ТОП новини

Повернення російських і білоруських спортсменів на міжнародну арену «не на часі» – Гутцайт


Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт
Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт

У Міністерстві молоді та спорту України вважають, що повернення російських і білоруських спортсменів на міжнародні змагання не на часі, бо це створюватиме проблеми спортсменам з інших країн. Про це заявив міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт в ефірі проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». Урядовець розповів, що поки не завершиться агресивне вторгнення Росії в Україну, міжнародні змагання мають бути закритими для спортсменів з РФ та Білорусі.

«Зараз не на часі повернення взагалі російських і білоруських спортсменів на міжнародні арени. Це реально буде створювати проблеми в усьому світі для усіх спортсменів з усіх країн. Бо багато країн світу нас підтримують, і багато спортсменів підтримують неповернення (на змагання – ред.) росіян і білорусів», – сказав міністр.

Напередодні міністр відправив листа до Міжнародного олімпійського комітету, в якому розповів про наявність військовослужбовців серед допущених дзюдоїстів до Чемпіонату світу у Досі (Катар). Вадим Гутцайт вважає, що комісія що займалася допуском білоруських і російських дзюдоїстів до змагань не виконала свою роботу.

«Кожна федерація створює комісії, на яких вони розглядають дані: хто є військовослужбовцем, або клубу ЦСКА, або клубу «Динамо», або ФСБ. І потім вони надають рекомендації: допускати чи не допускати. З Федерацією дзюдо ми бачимо, що взагалі це була тільки на папері створена комісія. Тому що допустили всіх, хто потрапив на Чемпіонат світу з Російської Федерації», – розповів урядовець.

Міністр вважає, що Росія впливає на рішення міжнародних федерацій із різних видів спорту завдяки великій мережі «своїх» людей на посадах в ключових спортивних організаційних установах.

«Російська Федерація багато років працювала над тим, що вони були членами виконкомів міжнародних федерацій, або були в керівництві комісій, або суддями. Багато років вони працювали над тим, над чим і нам варто було би працювати. На жаль, вони є впливовими в деяких видах спорту», – заявив Вадим Гутцайт.

Напередодні українська збірна з дзюдо офіційно відмовилася від участі в Чемпіонаті світу, скасувавши заявку після допуску до змагань російських та білоруських спортсменів під нейтральним прапором.

У лютому понад 35 країн підписали заяву щодо міжнародної підтримки України і закликали до того, щоб громадяни Росії і Білорусі не були допущені до змагань як «нейтральні» особи. Але після цього Міжнародний олімпійський комітет (МОК) рекомендував допустити до змагань спортсменів із Росії та Білорусі в нейтральному статусі.

Комітет назвав такі умови допуску спортсменів:

  • вони мають виступати в нейтральному статусі, без використання прапорів, гімнів та символіки своїх країн;
  • вони мають виступати індивідуально, без допуску до командних змагань;
  • спортсмени не повинні підтримувати вторгнення в Україну;
  • спортсмени не повинні бути представниками збройних сил чи силових відомств.

Читайте також: Мінспорту – МОК: представників держав-агресорок не має бути на міжнародних спортивних аренах

У Росії ці критерії назвали «дискримінаційними». Україна та низка інших країн засудили це рішення МОК.

У квітні Міністерство молоді та спорту України заборонило офіційним делегаціям національних збірних брати участь у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з Росії чи Білорусі.

XS
SM
MD
LG