Доступність посилання

ТОП новини

«Міжнародний олімпійський комітет «умив руки» – Беленюк про участь росіян в Олімпіаді


 Жан Беленюк зазначив, що через таку позицію Міжнародного олімпійського комітету є різні позиції міжнародних федерацій
Жан Беленюк зазначив, що через таку позицію Міжнародного олімпійського комітету є різні позиції міжнародних федерацій

Олімпійський чемпіон 2020 року, народний депутат від «Слуги Народу», член парламентського комітету з питань молоді та спорту Жан Беленюк заявляє, що Міжнародний олімпійський комітет не бере на себе відповідальності щодо участі росіян у Літній олімпіаді-2024 і перекладає її на міжнародні федерації. Про це він сказав в етері «Свобода.Ранок» (проєкт Радіо Свобода).

«Вони ніби «умили руки і сказали, що нехай все вирішують міжнародні федерації. Тобто вони не беруть на себе по суті ніякої відповідальності. Вони сказали, що «ми не проти, але, якщо ви вважаєте, що їх не треба допускати, то можете не допускати. Якщо вважаєте, що треба допустити, то допускайте», – сказав Беленюк.

Він зазначив, що через таку позицію Міжнародного олімпійського комітету є різні позиції міжнародних федерацій.

«Зараз ми бачимо, що ситуація у міжнародних федераціях абсолютно різна. Починаючи від тих, хто зараз відстоює саме проукраїнську позицію і каже, що росіяни не можуть бути допущені до змагань, і закінчуючи тими, як федерація фехтувань, яка ще до цих рекомендацій допустила росіян та білорусів у свої міжнародні змагання. Тому тут ситуація складна через те, що існує багато точок впливу і сама ситуація в різних міжнародних федераціях абсолютно різна», – сказав Беленюк.


Водночас він зауважив, що чим більше буде країн, солідарних з Україною, тим більший тиск буде на позицію Міжнародного олімпійського комітету.

У лютому понад 35 країн підписали заяву щодо міжнародної підтримки України і закликали до того, щоб громадяни Росії і Білорусі не були допущені до змагань як «нейтральні» особи

Але після цього Міжнародний олімпійський комітет (МОК) рекомендував допустити до змагань спортсменів із Росії та Білорусі в нейтральному статусі.

Комітет назвав такі умови допуску спортсменів:

  • вони мають виступати в нейтральному статусі, без використання прапорів, гімнів та символіки своїх країн;
  • вони мають виступати індивідуально, без допуску до командних змагань;
  • спортсмени не повинні підтримувати вторгнення в Україну;
  • спортсмени не повинні бути представниками збройних сил чи силових відомств.

Читайте також: Мінспорту – МОК: представників держав-агресорок не має бути на міжнародних спортивних аренах

У Росії ці критерії назвали «дискримінаційними». Україна та низка інших країн засудили це рішення МОК.

У квітні Міністерство молоді та спорту України заборонило офіційним делегаціям національних збірних брати участь у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з Росії чи Білорусі.

XS
SM
MD
LG