Доступність посилання

ТОП новини

Воєнні злочини РФ в Україні: генпрокурор США розповів про співпрацю з Міжнародним кримінальним судом


Меррік Ґарланд розповів про поїздку до України раніше цього року, в ході якої він підписав угоду із Україною та низкою інших європейських країн
Меррік Ґарланд розповів про поїздку до України раніше цього року, в ході якої він підписав угоду із Україною та низкою інших європейських країн

Міністерство юстиції Сполучених Штатів співпрацює з міжнародними партнерами для покарання винних за воєнні злочини Росії – про це заявив генеральний прокурор США Меррік Ґарланд у промові на з’їзді Американської асоціації юристів 7 серпня.

Ґарланд розповів про поїздку до України раніше цього року, в ході якої він підписав угоду із Україною та низкою інших європейських країн щодо колективних зусиль для притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності.

Читайте також: МКС «глибоко стурбований» ордерами РФ на арешт своїх посадовців після рішення щодо Путіна

«Наша робота з підвищення відповідальності разом із нашими міжнародними партнерами також включає співпрацю з Міжнародним кримінальним судом», – сказав генпрокурор.

Він також нагадав про свою поїздку до МКС у Гаазі два місяці тому, яка мала на меті «розвивати подальшу співпрацю між Судом та урядом США щодо низки питань, в тому числі України».

У липні газета New York Times із посиланням на неназваних американських чиновників повідомила, що президент США Джо Байден віддав розпорядження державним службам сприяти Міжнародному кримінальному суду в збиранні свідчень російських воєнних злочинів в Україні.

Читайте також: МКС може видати нові ордери на арешт Путіна за злочини «Групи Вагнера» – експерти

Як пише видання, досі США, які не ратифікували угоду про створення Міжнародного кримінального суду, відмовлялися співпрацювати з МКС, вважаючи, що подібна співпраця розглядатиметься як визнання Вашингтоном юрисдикції суду, що може в теорії дозволити суду переслідувати і американських військових.

Генеральний прокурор України Андрій Костін привітав ці повідомлення, назвавши рішення «історичним кроком до розбудови мережі всеосяжної відповідальності за міжнародні злочини Росії».

XS
SM
MD
LG