Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр запропонував «дзеркальні дії» у відповідь на блокування Росією Азовського моря


BELGIUM -- Ukrainian Prime Minister of Ukraine Volodymyr Hroysman gives a press conference following his meeting with EU foreign policy chief Federica Mogherini at the EU headquarters in Brussels, December 17, 2018
BELGIUM -- Ukrainian Prime Minister of Ukraine Volodymyr Hroysman gives a press conference following his meeting with EU foreign policy chief Federica Mogherini at the EU headquarters in Brussels, December 17, 2018

Голова українського уряду Володимир Гройсман запропонував відповісти на блокування Росією суден «дзеркальними діями». Про це він заявив 17 грудня, підсумовуючи досягнення 5-го засідання Ради асоціації Україна-ЄС у Брюсселі.

«Давайте у світових портах будемо блокувати таку ж кількість російського флоту, яку вона блокує на шляху до українських портів, порушуючи всі правила й норми. Тоді це будуть дзеркальні дії, які слід буде зупинити, коли Росія відмовиться від своїх планів. Це буде справедливо», – заявив Гройсман. Він уточнив, що такий заклик адресує «світовому співтовариству, всім демократичним країнам, державам «Групи семи» і європейським партнерам».

Український прем’єр зауважив, що тільки 10% заблокованих кораблів у Азовському морі мають українські прапори, решта – іноземні, включно із суднами країн ЄС, повідомив брюссельський кореспондент Радіо Свобода.

Читайте також: Геращенко: ЄС ухвалить Азовський пакет санкцій після дебатів​

«Тому ми розуміємо, що (блокада – ред.) торкнеться й економіки багатьох країн світу», – заявив Гройсман.

7 грудня Державна прикордонна служба України заявляла, що Росія, всупереч міжнародному праву, продовжує чинити перешкоди руху кораблів через Керченську протоку, у зв’язку з чим в очікуванні проходу там перебуває понад 140 суден.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх і екіпажі. Підконтрольні Кремлю суди у Криму арештували 24 моряків на два місяці. Зараз вони перебувають у Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими, як то визначає міжнародне право.

Країни Заходу засудили дії Росії. В Євросоюзі закликали до «стриманості і деескалації», а генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ оприлюднив заяву з вимогою до Росії звільнити військовополонених і захоплені кораблі.

XS
SM
MD
LG