Доступність посилання

ТОП новини

Гульсум Алієву та її матір затримали на адмінкордоні з Кримом – активісти


Активісти повідомляють, що Наджіє Алієву (ліворуч) згодом відпустили, проте її дочку Гульсум повезли до відділення поліції
Активісти повідомляють, що Наджіє Алієву (ліворуч) згодом відпустили, проте її дочку Гульсум повезли до відділення поліції

Російські «прикордонники» затримали дочку фігуранта справи «Хізб ут-Тахрір», активістку Гульсум Алієву та її матір Наджіє Аджі-Мамутову на адміністративному кордоні з анексованим Кримом, повідомляє громадська організація «Кримська солідарність».

За даними активістів, жінки поверталися до Криму з Херсону, де отримували медичні документи та консультацію. Згодом «Кримська солідарність» повідомила, що Наджіє Аджі-Мамутову відпустили, але Гульсум Алієву вивезли з пункту перетину адміністративного кордону до відділку поліції у Армянську.

«Її вивели з «вагончика» і посадили до службової машини. Чоловік Гульсум Алієвої і мати виїхали слідом на своєму автомобілі», – мовиться в повідомленні громадських активістів.

Алієву затримують не вперше. В червні 2019 року російські силовики затримали її також на адмінкордоні за звинуваченням в «розпалюванні ненависті або ворожнечі» (стаття 20.3.1 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії) за пост у Facebook. Згодом жінку відпустили.

В червні 2018 року російські силовики проводили обшук у будинку фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Мусліма Алієва. Згодом стало відомо, що на його старшу дочку Гульсум склали протокол. Її звинувачували за статтею 282 Кримінального кодексу Росії – розпалення міжнаціональної ворожнечі – за допис у фейсбуці. У січні 2019 року Слідчий відділ по Алушті російської влади в Криму припинив кримінальне провадження щодо Алієвої.

Читайте також: Анексований Крим у 2019 році: продовження російського застою​

12 червня адвокат Гульсум Алієвої Олексій Ладін повідомив проєктові Радіо Свобода Крим.Реалії, що підконтрольна Росії Кримська прокуратура відкрила адміністративне провадження за статтею 20.3.1 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії за допис активістки у фейсбуці попри те, що терміни притягнення її до адміністративної відповідальності збігли.

Після анексії Криму Росією навесні 2014 року на півострові регулярно відбуваються обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір»; цю заборону Москва намагається насаджувати і в окупованому нею українському Криму, хоча в Україні організація діє легально.

XS
SM
MD
LG