Доступність посилання

ТОП новини

Експрезидент IBU норвежець Бессеберґ діяв в інтересах Росії – суд


Колишній президент Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) Андерс Бессеберґ, архівне фото, 2017 рік
Колишній президент Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) Андерс Бессеберґ, архівне фото, 2017 рік

Колишній президент Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) Андерс Бессеберґ засуджений судом у Норвегії до трьох років і одного місяця вʼязниці за «брутальну корупцію». Вирок був оголошений 12 квітня, повідомляє Норвезька державна телерадіомовна компанія.

Суддя перед оголошенням вироку сказав, що вважає, що Бессеберґ діяв на користь Росії.

Згідно з рішенням суду, норвежець отримав у подарунок, у тому числі від російських чиновників та спортивних функціонерів, кілька цінних годинників, користувався чужим коштом послугами секс-робітниць, їздив на дороге полювання до Росії, Чехії та Німеччини та безоплатно користувався взятим у лізинг автомобілем BMW коштом швейцарської компанії, яка мала права на біатлонні трансляції.

Бессеберґ не попереджав про подарунки очолювану ним федерацію, і суд вважає, що вони могли вплинути на його роботу. Стаття, за якою судили 78-річного відставного спортивного чиновника, не вимагає доказу конкретних дій в обмін на хабарі. Суду було достатньо довести, що вигоди, які отримував обвинувачений, були повʼязані з його посадою, і він це усвідомлював.

Суд над Бессеберґом розпочався ще 10 січня. Слідство вели правоохоронні органи Норвегії, Австрії, Ліхтенштейну та Чехії. Норвежець звинувачення заперечує. Про частину отриманих хабарів він казав, що сприймав їх як особисті подарунки. Частину називав налагодженням бізнес-контактів. Він оскаржуватиме вирок.

Бессеберґ керував Міжнародним союзом біатлоністів 25 років, від часу його створення у 1993 році. За цей час біатлон став одним із найпопулярніших зимових видів спорту. На підтримку обвинуваченого висловилися кілька спортивних функціонерів.

Колишній керівник Союзу біатлоністів Росії Віктор Магуйров заявив норвезьким ЗМІ, що чиновник не виявляв особливої прихильності до Російської Федерації чи її спортсменів.

Форум

XS
SM
MD
LG