Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українців


Наразі Голодомор офіційно визнали геноцидом понад 20 країн світу
Наразі Голодомор офіційно визнали геноцидом понад 20 країн світу

Депутати Європейського парламенту 15 грудня ухвалили резолюцію, якою визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом.

Резолюцію підтримали 507 депутати, 12 виступили проти, 17 утрималися.

Цим документом євродепутати засудили дії радянського режиму, які «призвели до смертей мільйонів українців», і закликали ті уряди та організації, які ще цього не зробили, визнати їх геноцидом.

Читайте також: Сенат Чехії визнав Голодомор геноцидом. Зеленський подякував за «утвердження правди»

«Парламент заявляє, що відбілювання та прославляння тоталітарного радянського режиму та відродження культу радянського диктатора Йосифа Сталіна призвели до того, що Росія сьогодні є державою-спонсором тероризму. Євродепутати також засуджують жахливі злочини Росії, які знову здійснюються проти українського народу, такі як цілеспрямоване знищення цивільної енергетичної інфраструктури України взимку», – повідомляє пресслужба установи.

Євродепутати також засудили спроби правлячого режиму в Росії маніпулювати історією «заради власного виживання» та закликали Росію як правонаступницю Радянського Союзу принести вибачення за злочини проти України.

Читайте також: Європейська народна партія виступатиме за визнання Голодомору геноцидом – євродепутат

Штучний голод, влаштований радянською владою в 1932–1933 роках в Україні, відомий як Голодомор. У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала його геноцидом українського народу.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

Пам’ять жертв голодоморів в Україні вшановують щороку в четверту суботу листопада. Наразі офіційно його визнали геноцидом понад 20 країн світу.

XS
SM
MD
LG