Доступність посилання

ТОП новини

Брак доходів від нафти спричинив бюджетний дефіцит Ірану – чиновник


Дауд Манзур заявив на пресконференції 24 жовтня, що уряд також не зміг досягти своєї мети щодо експорту 1,5 мільйона барелів нафти на день, що сприяло дефіциту бюджету
Дауд Манзур заявив на пресконференції 24 жовтня, що уряд також не зміг досягти своєї мети щодо експорту 1,5 мільйона барелів нафти на день, що сприяло дефіциту бюджету

Глава Організації бюджету та планування Ірану каже, що уряд досяг лише близько 70 відсотків запланованих доходів за перші сім місяців поточного перського календарного року, що є рідкісним визнанням значного дефіциту державного бюджету. Про це повідомляє іранська служба Радіо Свобода.

Дауд Манзур заявив на пресконференції 24 жовтня, що уряд також не зміг досягти своєї мети щодо експорту 1,5 мільйона барелів нафти на день, що сприяло дефіциту бюджету.

Говорячи про причини дефіциту, він заперечив заяви високопоставлених урядовців про те, що щоденний експорт нафти Іраном перевищив 1,8 мільйона барелів. Манзур підкреслив, що фактичний загальний експорт нафти був «меншим, ніж передбачено в законі про бюджет».

Читайте також: Проіранські збройні групи заявляють про нові напади на бази США в Сирії

За словами посадовця, в бюджеті були передбачені доходи від нафти, виходячи з «завищеної» ціни 80 доларів за барель і щоденного експорту в 1,5 мільйона барелів. Однак насправді ціна на нафту залишалася «нижчою за 80 доларів протягом більшості розглянутих місяців», а через потреби внутрішнього ринку, особливо влітку, щоденний експорт нафти становив «менше 1,5 мільйона барелів».

Ще один значний розрив у доходах був виявлений у доході від передачі та монетизації активів, який, за прогнозами, мав становити один квадрильйон ріалів (2 мільярди доларів). Фактичний дохід із цього джерела за перші сім місяців склав менше ніж 100 трильйонів ріалів (200 мільйонів доларів), додав він.

Враховуючи ці недоліки, загальна реалізація доходів становить «лише 70 відсотків», що підтверджує серйозний дефіцит бюджету для уряду в перші сім місяців перського календарного року, сказав Манзур.

Читайте також: Іран експортуватиме автомобілі до Росії та Білорусі – міністр

Загальний бюджет на поточний рік був встановлений на рівні 20 квадрильйонів ріалів (40 мільярдів доларів), з очікуваними доходами в 12 квадрильйонів ріалів (24 мільярди доларів) за перші сім місяців.

Урядові чиновники та міністерство нафти не розголошують точні цифри експорту нафти з Ірану. Однак міністр нафти Джавад Овджі заявляв, що цього року Іран встановить «новий рекорд експорту нафти».

Економіка Ірану постраждала від західних санкцій через порушення прав людини, а з кінця 2022 року країну охопили заворушення на тлі зниження рівня життя, заборгованості по зарплаті та відсутності соціальної підтримки.

Відносини між США та Іраном зіпсувалися через нездатність відновити ядерну угоду, яку президент Джо Байден пообіцяв відновити під час передвиборчої кампанії.

Переговори, спрямовані на відновлення ядерної угоди 2015 року між Іраном і світовими державами, залишаються в глухому куті. Через відсутність угоди Тегеран зменшив свої зобов’язання щодо моніторингу та надання додаткової інформації щодо своєї ядерної програми.

Форум

XS
SM
MD
LG