Доступність посилання

ТОП новини

Влада Ірану каже, що не віддасть самописець зі збитого українського літака, він – «пошкоджений»


Через трагедію з українським літаком біля Тегерана 8 січня загинули 176 людей
Через трагедію з українським літаком біля Тегерана 8 січня загинули 176 людей

Бортовий самописець українського пасажирського авіалайнера, помилково збитого над Іраном минулого місяця, пошкоджений, попри «тиск» Іран не віддасть його іншій країні, цитують 19 лютого слова іранських міністрів державні ЗМІ цієї країни.

«Скринька для запису польотних даних зазнала суттєвого пошкодження, і оборонним підприємствам була запропонована допомога у її відновленні. Передбачається, що спочатку буде проведена реконструкцію чорної скриньки, а потім розшифровка», – сказав міністр оборони Ірану Амір Хатамі.

Водночас міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив про право Ірану «самостійно розшифровувати чорну скриньку».

«Ми маємо право бути присутніми при будь-якому вивченні чорної скриньки», – сказав Заріф.

Він додав, що Іран «точно» не віддасть чорну скриньку «іншим», щоб «вони розшифровували його замість нас».

Однак, за словами Заріфа, Іран веде переговори з іншими країнами, зокрема з Україною, щодо розслідування катастрофи.

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів). Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.​

Світова спільнота, зокрема й Україна, говорять про значні недоліки в розслідуванні збиття українського літака, яке веде Іран. Однією з найгучніших проблем є нездатність Ірану самостійно розшифрувати дані з пошкоджених бортових самописців літака і водночас його категорична відмова, висловлена після низки вагань, видати «чорні скриньки» для розшифрування в Україну чи в якусь іншу державу, які мають такі можливості.

XS
SM
MD
LG