Доступність посилання

ТОП новини

Іран оскаржує санкції США в Міжнародному суді ООН


Санкції США зокрема стосуються іранський фінансових операцій в американських доларах. На фото: обмін доларів США на іранські ріали, Тегеран, серпень 2018 року
Санкції США зокрема стосуються іранський фінансових операцій в американських доларах. На фото: обмін доларів США на іранські ріали, Тегеран, серпень 2018 року

Іран звернувся до Міжнародного суду ООН із вимогою змусити Сполучені Штати скасувати санкції, які наклала адміністрація президента США Дональда Трампа. На думку іранської влади, санкції порушують укладену кілька десятиліть тому угоду про дружбу між Тегераном та Вашингтоном.

27 серпня іранські юристи повинні представити у Міжнародному суді свої аргументи на користь того, що санкції дійсно порушують умови угоди про дружбу між двома країнами, укладеної 1955 року.

Американсько-іранська угода передбачає «дружні відносини», заохочує взаємну торгівлю та інвестиції, а також регулює дипломатичні зв’язки. Цей документ був підписаний в період міцних взаємин між Вашингтоном та Тегераном – задовго до того, як іранська Ісламська революція 1979 року поклала початок періоду двобічної ворожості.

Читайте також: «Іран отримав нові літаки перед відновленням американських санкцій»

США, як очікується, будуть офіційно відповідати на позов у суді з 28 серпня. Білий дім наразі не прокоментував заяви іранської влади.

Очікується, що слухання триватимуть чотири дні, а суд винесе своє рішення протягом місяця.

Рішення Міжнародного суду є обов’язковими, проте суд не має важелів, аби змусити країни їх виконувати. Час від часу держави, яких стосуються вироки, їх ігнорують.

У травні Дональд Трамп оголосив, що США виходять з ядерної угоди з Іраном, укладеної 2015 року між Тегераном і шістьма державами, й повторно запровадив жорсткі санкції. Крім того, Трамп пригрозив санкціями іншим країнам, які «допомагатимуть Іранові у його намаганні розробити ядерну зброю».

Санкції США стосуються іранських фінансових транзакцій в американських доларах, іранської автомобільної індустрії, купівлі комерційних літаків і металів, включно із золотом, а також продажів перських килимів.

Інші країни-підписанти угоди безуспішно закликали Вашингтон зберегти домовленості.

Читайте також: «Посол США закликав Британію «стати на бік» Вашингтона і вийти з іранської «ядерної угоди»

Через санкції свою роботу в Ірані вже обмежили такі компанії, як французька Total та британська British Airways. Натомість офіційний Тегеран запевнив, що продовжить виконувати умови ядерної угоди попри санкції. Водночас голова МЗС країни звинуватив Сполучені Штати в намаганнях повалити владу в Ірані.

Наступний етап санкцій набуде чинності в листопаді цього року і вдарить по іранському банківському сектору та нафтовій індустрії, від якої залежить економічне зростання Ірану.

XS
SM
MD
LG