Доступність посилання

ТОП новини

«І коментувати не треба»: Клімкін про висновки слідчої групи щодо MH17


Міністр закордонних справ Павло Клімкін
Міністр закордонних справ Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін відреагував на презентацію висновків спільної слідчої групи щодо збиття літака «Боїнг-777» влітку 2014 року на Донбасі.

Втім, на думку очільника МЗС, заяви слідчої групи додаткових коментарів не потребують.

«Оголошення об'єднаної слідчої групи і коментувати не треба. Розслідування чітко вказує на те, хто скоїв злочин, хто та звідки керував», – заявив Клімкін.

Він висловив впевненість у тому, що винні у збитті літака будуть покарані.

19 червня Спільна слідча група в Нідерландах представила нові висновки щодо збиття літака «Малайзійських авіаліній» в липні 2014 року над Донбасом. За даними слідчих, до збиття причетні громадяни Росії Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов і громадянин України Леонід Харченко.

Літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із нідерландського Амстердама в малайзійський Куала-Лумпур, був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту. За згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, оскільки їхніх громадян було найбільше серед загиблих.

Перше з розслідувань – технічне, провела Рада розслідувань у справах безпеки Нідерландів. Воно встановило, що літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», запущеною із підконтрольної на той час російським гібридним силам території Донбасу.

Друге, кримінальне розслідування міжнародної Спільної слідчої групи, також дійшло висновку, пускова установка ЗРК «Бук», ракетою з якої збили літак рейсу MH17, належала 53-й зенітній ракетній бригаді зі складу Збройних сил Росії. Установка була доставлена з Росії на окуповану частину Донбасу, звідти здійснила пуск ракети, а після збиття авіалайнера, її знову повернули назад до Росії.

У світі вже не раз закликали Росію визнати свою відповідальність за збиття літака. Росія постійно заперечує всі результати розслідування.

XS
SM
MD
LG