Доступність посилання

ТОП новини

КСУ: має бути антикорупційне законодавче регулювання, яке забезпечить принцип верховенства права


Верховна Рада має запровадити «таке антикорупційне законодавче регулювання, яке забезпечить дотримання принципу верховенства права», заявили в Конституційному суді України. Його складовими мають стати юридична визначеність, передбачуваність, пропорційність та співмірність.

У Конституційному суді визнали, що антикорупційна реформа в Україні стала беззаперечною вимогою суспільства. Проте, наголосили в суді, як антикорупційна, так і судова реформи повинні реалізовуватися без порушення принципу незалежності судової влади та з дотриманням принципу конституційності.

Згідно із заявою, дослідивши склад злочину, передбаченого статтею 366-1 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації), Конституційний суд України дійшов висновку, що «використання юридичних конструкцій, у яких відсутній чіткий перелік законів, унеможливлює однозначне визначення кола суб'єктів злочину, а відсилочні норми унеможливлюють встановлення кола їх адресатів».

«Як наслідок, до відповідальності за умисне неподання декларації може бути притягнуто осіб, які не можуть бути учасниками правовідносин з декларування, а тому свідомо не виконали такого обов'язку. Зазначене не узгоджується з поняттям правової держави та принципом верховенства права, закріпленим у частині першій статті 8 Основного Закону України, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність та передбачуваність закону», – вважають у КСУ.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. КСУ пояснював, що антикорупційне законодавство створює передумови для неправомірного впливу на суд.

Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що Конституційний суд діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення. Водночас через рішення КСУ агентство закрило доступ до державного реєстру електронних декларацій. Ввечері 29 жовтня за рішенням уряду після засідання Ради національної безпеки та оборони доступ відновили.

30 жовтня з’явився текст президентського законопроєкту про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства. Президент Володимир Зеленський пропонує визнати рішення КСУ «таким, що не створює правових наслідків».

Крім того, президент пропонує припинити повноваження складу Конституційного суду, який діяв на момент ухвалення рішення.

XS
SM
MD
LG